Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lai stabilizētu siltuma cenas, "Rīgas siltums" sācis šķeldas iegādi "Baltpool" biržā

© Vladislavs Proškins / F64

Enerģētikas uzņēmums AS "Rīgas siltums" siltuma cenas stabilizēšanai maijā sācis savu darbību starptautiskajā biomasas biržā "Baltpool", informēja kompānijā.

Pirmajās divās maija nedēļās kompānija iegādājusies 1400 megavatstundas (MWh) šķeldas un turpmāk "Rīgas sitlums" plāno kāpināt šķeldas iegādes apjomus biržā. Iepirkums veikts biokurināmā piegādei siltumcentrālei "Imanta".

Uzņēmuma valdes loceklis Raivis Elliņš norāda, ka siltumapgādes uzņēmuma speciālisti sistemātiski apzina un ievieš jaunus kurināmā iegādes ceļus, lai stabilizētu siltuma tarifu un dažādotu piegādātāju loku.

"Rīgas siltums" skaidro, ka vasara ir tas laiks, kad teju pilnībā siltumapgāde Rīgā tiek nodrošināta ar biokurināmo, kas sniegs nelielu atelpu, nekāpinot siltuma tarifus, kas pieaug dārgās dabasgāzes cenas ietekmē. Līdz šim uzņēmumam jau bija veiksmīga pieredze ar gāzes un elektroenerģijas iepirkumiem starptautiskajās biržās, kas deva iespēju ietaupīt finanšu līdzekļus, iegādājoties resursus par labāko cenu.

Šķeldu līdz šim tādā veidā "Rīgas siltums" neiegādājās, tā tika iegādāta atklātu konkursu ceļā, regulāri izsludinot iknedēļas iepirkumus.

"Rīgas siltums" atzīmē, ka, veicot šķeldas iepirkumus "Baltpool" biržā, šķeldu ir izdevies iegādāties par zemāku cenu, nekā bija sākotnēji noteikts. Šobrīd notiek iegādātās šķeldas piegādes, tās kvalitāte atbilst noteiktajiem parametriem. Šķeldas iegādes princips biržā ir tāds, ka "Rīgas siltums" nosaka cenu, par kādu ir gatavs iegādāties šķeldu. Pretendenti piedalās izsolē - ar lejupejošu soli - piedāvājot savu cenu. Apstiprinot uzvarētāju, automātiski tiek noslēgts sadarbības līgums.

"Baltpool" starptautiskā biomasas birža ir strauji augoša tiešsaistes tirdzniecības platforma, kurā pircēji un pārdevēji tiekas, lai tirgotos ar biomasu un koksnes produktiem saskaņā ar standartizētiem noteikumiem. Pašlaik "Baltpool" darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Dānijā, Zviedrijā un Somijā. "Baltpool" ir daļa no Lietuvas valstij piederošās enerģijas pārvades un apmaiņas grupas "EPSO-G". Visas biomasas biržas darbības licencē un uzrauga Lietuvas valsts enerģētikas regulēšanas padome.

"Rīgas siltuma" apgrozījums finanšu gadā, kas ilga no 2019.gada 1.oktobra līdz 2020.gada 30.septembrim, bija 151,874 miljoni eiro, kas ir par 2,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieaugusi 11,6 reizes - līdz 15,6 miljoniem eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.