Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

FOTO: Tauta devusies gājienā, lai paustu atbalstu pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanai

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Gājienu noorganizējuši patriotiski noskaņoti Latvijas iedzīvotāji, pamatā lai paustu atbalstu padomju pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanai.

Piektdienas novakarē Rīgā "atbrīvošanās no padomju mantojuma" gājienā ir pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Pasākums tika atklāts, nodziedot Latvijas himnu. Uz gājienu pulcējušies pārsvarā vidēja vecuma ļaudis, ir redzami arī jaunieši un bērni. Daudziem līdzi ir Latvijas karogi, pa retam kādam ir arī Ukrainas karogs.

Daži atnākušie paņēmuši līdzi arī pa kādam spilgtākam atribūtam, piemēram, veseri, kas, acīmredzot, simbolizē nodomu nojaukt padomju pieminekli Pārdaugavā.

Gājienu uzrauga vairāki simti policistu. Valsts drošības dienests iepriekš tika atzinis, ka provokāciju riskus šajā patriotiski noskaņoto Latvijas iedzīvotāju gājienā pilnībā izslēgt nevar.

Gājiena dalībnieki prasa Valsts prezidentam, Saeimai un valdībai steidzami apzināt un demontēt visus PSRS jeb Krievijas okupācijas varas pieminekļus un piemiņas zīmes. Tāpat tiek prasīts nomainīt ar padomju funkcionāriem saistītos ielu, laukumu un skvēru nosaukumus visā Latvijas teritorijā.

Tiek prasīts steidzami izstrādāt un pieņemt likumu par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas un pilsonības atņemšanu, kā arī izstrādāt likumu, kas aizliedz kandidēt valsts, pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ieņemt ierēdņu amatus un amatus valsts un pašvaldību institūcijās un to struktūrvienībās personām, kuras atbalsta Krievijas īstenoto agresiju pret Ukrainu.