Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vairākos Rīgas bērnudārzos izmantos siltumsūkņus

Tā kā Rīgā vēl joprojām vairākās izglītības iestāžu ēkās siltumu nodrošina ar ogļu apkuri, vairākos galvaspilsētas pašvaldības bērnudārzos nākamgad plānots to nomainīt ar siltumsūkņu apsildīšanu.

Viena no šādam iestādēm būs arī 209.bērnudārzs "Bitīte", kuru pirmdien, 27.decembrī, plkst.12.40, plānojot bērnudārza apkures sistēmas modernizāciju, apmeklēs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un viņa vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC), lai iepazītos ar ēkas tehnisko stāvokli un pārrunātu darbu plānu ogļu apkures katla nomaiņai, aģentūru LETA informēja Rīgas mēra preses sekretāre Anna Kononova.

Kopā ar Rīgas domes vadību bērnudārzu apmeklēs arī Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Pēc tam amatpersonas viesosies 141.pirmsskolas izglītības iestādē "Kastanītis", kur ogļu apkures sistēmas nomaiņa veikta jau šogad, realizējot Rīgas Enerģētikas aģentūras (REA) parakstītā granta līguma projektu "Siltumsūkņu ieviešana Rīgas pilsētas siltumapgādes sistēmā: demonstrācijas objekta izveide". Remontdarbus finansēja Eiropas Savienība un Norvēģijas valdība.

"Kastanītis" bija pirmā Rīgas pilsētas sabiedriskā ēka, kurai šī projekta laikā kā energoapgādes sistēma tika ieviests siltumsūknis, kas ievērojami atvieglo bērnudārza ikdienas darbu un uzlabo vides kvalitāti, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Īpašuma departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Bunkše.

Tika siltināta bērnudārza ēka un rekonstruēta ēkas iekšējā siltumapgādes sistēma, likvidējot līdzšinējo ogļu katlumāju, tās vietā izveidojot siltumsūkņu kompleksu ar dziļurbuma termozondēm.

Tas vienlaikus ir arī pētniecības projekts, kas ļaus praktiski izvērtēt siltumsūkņu piemērotību siltumapgādei pilsētas apstākļos un mūsu klimatiskajā zonā. Kopā ar REA pie projekta realizācijas strādāja Īpašuma departaments, kas organizēja ēkas renovāciju un siltumsūkņu uzstādīšanu.

Būvdarbi noritēja par Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta finansējumu 77% apmērā un Rīgas domes līdzfinansējumu 23% apmērā. Kopējās investīcijas objektā bija 166 792 lati.

Pusotra gada laikā Īpašuma departaments ir uzvarējis trīs Vides ministrijas izsludinātos klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) finansētos projektos, par kopējo summu 4 751 649 lati. Rīgas domes līdzfinansējums šajos projektos ir 1 110 288 lati.

Kopā ar bērnudārzu "Bitīte" 2011.gadā ir plānota ogļu katlu mājas nomaiņa četros bērnudārzos, kas tiks īstenota projekta "Ogļu katlu māju nomaiņa pret atjaunojamo resursu apkures tehnoloģijām Rīgas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu lietojumā esošajās ēkās" gaitā. Šī projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 239 150 latu, tostarp KPFI finansējums - 75% jeb 179 362 lati, bet Rīgas domes līdzfinansējums - 25% jeb 59 788 lati.

Objekti, kurus plānots remontēt, atrodas Bišu ielā 5, Biešu ielā 2a, Ventspils ielā 13a un Stokholmas ielā 3a.

Tiks slēgts arī līgums projekta "Kompleksi risinājumi siltumnīcefektu gāzu emisiju samazināšanai Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu lietojumā esošajās ēkās" īstenošanai, kas paredz komplekso skolu ēku energoefektivitātes uzlabošanu - fasāžu siltināšanu, logu nomaiņu un citus remontdarbus kopā sešos objektos.

Šī projekta kopējais budžets ir 882 995 lati, tostarp KPFI finansējums - 64,80% jeb 572 483 lati, bet Rīgas domes līdzfinansējums - 35,2% jeb 310 512 lati.

Trešajā, vislielākajā projektā "Energoefektivitātes pasākumu veikšana Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu ēkās", kurā jau nosiltināta 21 skolas ēka, ir noslēgti divi līgumi par kopējo summu 2 739 792 lati. KPFI kopējais finansējums ir 3 999 804 lati. Rīgas domes kopējais līdzfinansējums ir 739 988 lati.

Visu projektu kopīgais mērķis ir oglekļa dioksīda emisiju samazināšana.

Žurnālistus, kuri 27.decembrī vēlas piedalīties pasākumā, pie Rīgas domes, Rīgas Tehniskās universitātes pusē pie barjeras, līdz plkst.12.20 gaidīs autobusiņš.