Skolās iekārto modernus kabinetus

Rīgas skolās notiek dabaszinību kabinetu iekārtošana ar mūsdienīgu aprīkojumu, kas turpināsies līdz nākamā gada sākumam.

Līdz šā gada nogalei moderno aprīkojumu saņems pirmās septiņas galvaspilsētas mācību iestādes. Vakar uz Rīgas 84. vidusskolu devās Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis, lai apskatītu, kādos apstākļos turpmāk varēs mācīties skolēni un strādāt pedagogi. Līdz šim dabaszinātņu un matemātikas kabinetu aprīkojums bija nolietojies, trūka arī laboratorijas piederumu un uzskates materiālu. Tādos apstākļos skolasbērniem diez vai radās vēlme pievērsties dabas zinātnēm.

Tagad moderni mācību līdzekļi iegādāti Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana 63 Rīgas vispārizglītojošajās skolās ietvaros, kā arī atjaunotas klašu telpas. Tā dēvētajā obligātajā daļā ietilpst interaktīvās tāfeles, portatīvie datori skolēniem un skolotājiem. Interaktīvās tāfeles un datori paredzēti matemātikas, bioloģijas, ķīmijas un fizikas mācību priekšmetu labākai apgūšanai, informē šā projekta asistente Ilona Doniņa.

Līdz 2010. gada beigām interaktīvās tāfeles un datori tiks piegādāti arī Rīgas 28. vidusskolai, Rīgas Purvciema vidusskolai, Rīgas Teikas vidusskolai, Rīgas vakara ģimnāzijai, Rīgas 49. vidusskolai un Rīgas 25. vidusskolai. Nākamās 42 Rīgas skolas interaktīvās tāfeles un datorus saņems 2011. gada pirmajos mēnešos atkarībā no piegādes ātruma.

Projekta vadītāja Agnese Bīdermane stāsta, ka tāfeļu un datoru iegādei katrai skolai paredzēti nedaudz vairāk nekā 33 000 latu, nerēķinot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Kopumā katrai skolai projekta ietvaros pienākas 98 000 latu, bet šajā summā ietilpst gan kabinetu remonts, gan mēbeļu iepirkšana, gan aprīkojuma sagāde. Pārējos mācību līdzekļus, piemēram, reaģentus vai vielas, ar ko darboties ķīmijas stundās, skolas varēs iegādāties par 15 000 latu (bez PVN). Tāfele būs moderna, tajā būs ielādēti dažādi mācību materiāli, kas atvieglos pedagogiem darbu, saka I. Doniņa. A. Bīdermane papildina, ka skolas iespēju robežās varētu saņemt arī papildu līdzekļus mācību materiālu iegādei.

Rīgas skolēniem nu būs iespēja mācīties atjaunotos kabinetos ar atbilstošu aprīkojumu, tas veicinātu fizikas, ķīmijas, bioloģijas un matemātikas popularitāti skolās.

Šā projekta kopējais budžets ir 8 789 543 lati, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – 85 procenti, bet Rīgas domes finansējums ir 15 procentu.