Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rātslaukumā pulcējušies ap 200 cilvēki; policija apjozusi visu laukumam pieguļošo teritoriju [papildināts 16:25]

© Ģirts Ozoliņš/F64

Piektdienas pēcpusdienā Rātslaukumā bija pulcējušies ap 200 cilvēki, daļa no kuriem ieradušies uz nesankcionētu mītiņu, bet citi bija vienkārši interesenti, kuri protesta darbībās neiesaistījās, nformēja Valsts policijā.

Līdz šim ir aizturētas septiņas personas, tostarp arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka, liecina esošā informācija.

Aģentūra LETA novēroja, ka policija ir pilnībā slēgusi piekļuvi Rātslaukumam. Sākotnēji policisti, tostarp no Speciālo uzdevumu bataljona, bija izvietojušies Rātslaukumam pieguļošajās ieliņas. Tāpat likumsargi maskās izvietojušies Rātsnama augšējo stāvu telpās un vēro laukumu.

Pie potenciālajiem mītiņotājiem bija ieradušies Rīgas domes Latvijas Krievu savienības (LKS) deputāti. Starp diskutētajiem izskanēja arī asāki toņi.

Rātslaukumā šovakar dzirdami policijas uzstājīgi aicinājumi izklīst, pretējā gadījumā tikšot pielietots fizisks spēks. Policija atgādina, ka nekāds pasākums Rātslaukumā nav pieteikts. Cilvēki šim aicinājumam pakļaujas, tomēr turpina uzturēties Rātslaukuma tuvumā.

Pateicoties policijas pūlēm, nesankcionētā pulcēšanās faktiski ir izklīdināta un cilvēki ir devušies prom, vien dažas ļaužu grupiņas vēl uzturas Grēcinieku ielā. Policistu "ķēdes" ir aizvirzījušās līdz pat Grēcinieku ielai un apjozušas visu Rātslaukumam pieguļošo teritoriju.

Pašlaik Rīgas dome lemj par padomju pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanu. Lai pretotos šim lēmumam, LKS šodien Rātslaukumā vēlējās rīkot piketu, taču tas netika atļauts. Partija sākusi tiesāšanos pret aizliegumu rīkot protesta akciju, tomēr arī tiesa liedza LKS rīkot mītiņu.

Kā vēstīts, pirms tam policisti, tostarp no Speciālo uzdevumu bataljona, izvietojušies Rātslaukumam pieguļošajās ieliņas. Tāpat likumsargi maskās izvietojušies Rātsnama augšējo stāvu telpās un vēro laukumu. Rātslaukumā nekādi protestētāji patlaban nav redzami, vien pāris tūristu bariņi, garāmgājēji un divi vīrieši ar Latvijas karogiem.

Aģentūra LETA novēroja, ka policija pilnīgi slēgusi piekļuvi Rātslaukumam. Rātslaukuma Daugavas pusē ir pulcējušies aptuveni 50 cilvēki - potenciālie mītiņa dalībnieki un tā pretinieki. Sanākušie savā starpā diskutē par aktuālajām tēmām.

Pie potenciālajiem mītiņotājiem ieradušies Rīgas domes Latvijas Krievu savienības (LKS) deputāti. Starp diskutētajiem izskan arī asāki toņi.

Pašlaik Rīgas dome lemj par padomju pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanu. Lai pretotos šim lēmumam, Latvijas Krievu savienības (LKS) šodien Rātslaukumā vēlējās rīkot piketu, taču tas netika atļauts. Partija ir sākusi tiesāšanos pret aizliegumu rīkot protesta akciju.

Partijas līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs aģentūrai LETA iepriekš teica, ka mītiņu rīkos tikai tad, ja tiesa to atļaus.

Ņemot vērā pašvaldības atteikumu, LKS izplatījusi sociālajos tīklos aicinājumu šodien nepulcēties Rātslaukumā.

Mitrofanovs skaidroja, ka atteikums rīkot mītiņu pamatots ar Valsts drošības dienesta (VDD) slepenu dokumentu, kura saturs viņiem neesot izpausts.

"Mītiņa organizatori informēti par to, ka ir gaidāmas provokācijas, bet, kas tās par provokācijām un kas tās plāno organizēt, mūs neinformēja," piebilda LKS līdzpriekšsēdētājs.

Kā vēstīts, Valsts drošības dienests (VDD) sniedza Rīgas domei negatīvu atzinumu par LKS iecerēto mītiņu piektdien Rātslaukumā.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) norādījusi, ka VDD priekšnieks Normunds Mežviets viņu informējis, ka sniegs Rīgas domei negatīvu atzinumu par potenciālo LKS pasākumu, tāpēc ministre aicinot Rīgas domes izpilddirektoru sekot kompetento iestāžu vērtējumam.