Kas un pēc kā pavēles kārtoja ziedus "Uzvaras" pieminekļa pakājē?

© Dmitrijs Suļžics / F64

Sociālajos tīklos valda sašutums par ziedu nolikšanu pie Uzvaras parkā esošā pieminekļa un Ukrainas kara ainas attēlojošo plakātu pārvietošanu. "Tas, kas šodien notiek pie okupācijas pieminekļa, ir gļēvuma un pazemības paraugstunda," šādi un līdzīgi ieraksti šodien lasāmi mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Lai gan Valsts drošības dienests pirms dažām dienām vēstīja, ka par klaju necieņu uzskatāma arī individuāla ziedu nolikšana pie Latvijas okupāciju slavinošiem pieminekļiem, kā arī jebkura cita publiska darbība Krievijas atbalstam, šodien Uzvaras parkā esošā pieminekļa pakāje slīgst ziedos.

Turklāt ziedu novietošana notiek organizēti. Uzvaras parkā esošā pieminekļa pakājē novietototi galdi, pie kuriem atnākušie var nodot atnestos ziedus. Nopietni vīri tos saudzīgi aiznes līdz pieminekļa pakājei, kur veido ziedu klājienu.

Kas ir šie čaklie ziedu kārtotāji?

Rīgas dome ierakstā mikroblogošanas vietnē "Twitter" skaidro, ka no Valsts policijas bija saņemta oficiāla vēstule ar prasību nodrošināt ziedu pārvietošanu. "Uzdevuma veikšanai parka apsaimniekotāji piesaistīja apsardzes firmu. Iestādes un kapitālsabiedrības darbojas pēc Valsts policijas drošības pasākumu plāna, un pilda policijas prasības," uzsver Rīgas dome.

Šodien arī plakāti ar Ukrainas kara ainām ir atvirzīti. Valsts policija skaidro, ka tas ir darīts, lai rūpētos par sabiedrisko kārtību un drošību, rēķinoties ar dažādiem scenārijiem un vienlaikus nepieļaujot pārkāpumus, Krievijas kara atbalstīšanu vai slavināšanu. Šīs darbības esot saskaņotas ar vairākām iestādēm, rūpīgi gatavojot sabiedriskās kārtības plānu.

"Policija noraida pārmetumus - tiek reaģēts uz visiem signāliem, un šī brīža darbība noris striktā saskaņā ar plānu, ziedu nolikšanas paradums nav radies šogad, bet policija strādā atbilstoši plānam saskaņā ar valstī esošo normatīvo regulējumu - korekti un nepieļaujot nekādas provokācijas," teikts policijas paziņojumā.

Sociālajos tīklos cilvēki sašutuši par to, kā organizēts 9.maija pasākums pie padomju pieminekļa Pārdaugavā. Neizprot izvietoto nožogojumu izkārtojumu, izliktos karogus un policijas noraidošo attieksmi pret tiem, kuri ieradušies nosodīt Krievijas uzsākto karu Ukrainā. Vairāk šeit.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.