Sarkandaugavas pārvada būvnieki lūdz pagarināt darbu pārtraukumu līdz maija vidum

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Sarkandaugavas pārvada Rīgā būvnieki lūguši pagarināt darbu tehnoloģisko pārtraukumu līdz 16.maijam, informē Rīgas dome.

Sarkandaugavas satiksmes pārvadā līdz 2.maijam bija tehnoloģiskais pārtraukums, kas iepriekš tika pagarināts, pamatojoties ar darbu veikšanai nepiemērotiem meteoroloģiskiem laikapstākļiem. Darbu izpildei bija nepiemērota gaisa temperatūra.

Pašvaldībā informē, ka 2.maijā Rīgas domes Satiksmes departaments no pilnsabiedrības "Personu apvienība OTC" saņēma vēstuli ar lūgumu pagarināt tehnoloģisko pārtraukumu līdz 16.maijam.

Būvuzņēmējs norāda, ka pagarinājums nepieciešams saistībā ar darbu veikšanai nepieciešamo materiālu piegāžu kavējumiem.

Attiecībā uz izmaksu sadārdzinājumu, būvuzņēmējs ir iesniedzis Satiksmes departamentam būvizmaksu sadārdzinājuma kalkulācijas uz atlikušajiem darbiem objektā.

Departaments izskata iesniegtos pamatojošos dokumentus ar pielikumiem, tomēr ir nepieciešama papildu informācija, skaidro domē. Tāpat, pirms to saskaņošanas, ir nepieciešams saņemt apstiprinājumu no Centrālās finanšu un līgumu aģentūras par to atbilstību.

Pašvaldībā skaidro, ka izmaksu pieaugums par laika periodu pēc 2022.gada 24.februāra tiek rūpīgi izvērtēts, tam jābūt dokumentāli pierādāmam un tas lielā mērā atkarīgs no būvuzņēmēja iesniegtās dokumentācijas.

Šobrīd ir izstrādāta valdības, pašvaldību, "Latvijas Valsts ceļu" metodoloģija ceļu būvniecības līgumu sadārdzinājumu kompensēšanai. Kā iepriekš norādījis arī Rīgas domes vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), tad tā tiks izmantota būvniecības līgumu sadārdzinājumu kompensēšanai.

Jau ziņots, ka Sarkandaugavas satiksmes pārvada būvdarbi ir apturēti, un tos plānots atsākt tad, kad tiks panākta vienošanās ar pasūtītāju - Rīgas domes Satiksmes departamentu - par līgumcenas pārskatīšanu būvizstrādājumu izmaksu pieauguma dēļ, vēsta būvdarbu veicēja - pilnsabiedrības "Personu apvienība OTC" - pārstāvji.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.