Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīga aizņemsies naudu, lai dabas liegumos ierīkotu novērošanas kameras

© Emīls Desjatņikovs / F64

Rīgas pašvaldība aizņemsies 63 474 eiro, lai dabas liegumos un kāpās ierīkotu novērošanas kameras, trešdien nolēma Rīgas dome.

Minētā projekta īstenošanai plānots izlietot līdz 74 676 eiro, iegādājoties piecas kameras. Līdz ar to vienas videokameras izmaksas tiek lēstas nepilnu 15 000 eiro vērtībā.

Kā informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde, Rīgā ir piecas īpaši aizsargājamas teritorijas - dabas parks "Piejūra", dabas liegums "Jaunciems", dabas liegums "Vecdaugava", dabas liegums "Krēmeri", kā arī ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis "Buļļu kāpas".

Kopējā aizsargājamo teritoriju platība Rīgā ir 2552 hektāri. Šajās teritorijās atrodas meži, Eiropas Savienības (ES) aizsargājamie biotopi - mežainās piejūras kāpas un dažādi citi ES nozīmes aizsargājamie biotopi.

Šajās teritorijās aizliegts pārvietoties ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, tai skaitā automašīnām, traktortehniku, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, mopēdiem un sniega motocikliem ārpus ceļiem, izņemot, ja pārvietošanās ir saistīta ar šo teritoriju apsaimniekošanu, uzraudzību, valsts aizsardzības uzdevumu veikšanu.

Papildus šajās teritorijās ir mežs, kur atbilstoši Meža likumam pašvaldības mežā transportlīdzekļus atļauts lietot, tikai pārvietojoties pa ceļiem un dabiskām brauktuvēm, izņemot pārvietošanos meža aizsardzības, valsts aizsardzības vai sabiedrības drošības uzdevumu veikšanai, kā arī meža apsaimniekošanas darbu veikšanai.

Tomēr praksē šīs teritorijas tiekot izbraukātas, tādējādi iznīcinot dabas vērtības. Tāpat arī tiek braukts pa zaļajām teritorijām un mežiem, lai izmestu dažādus atkritumus.

Projekta mērķis ir fiksēt veiktos pārkāpumus - kāpu, mežu izbraukāšanu, atkritumu izmešanu, lai varētu nodot ziņas pašvaldības policijai, kā arī paaugstināt darba efektivitāti, izmantojot tehniskos resursus un bezkontakta risinājumus.

"Liela šo videonovērošanas kameru priekšrocība ir tā, ka tās ir pārvietojamas. Līdz ar to, lai pārkāpēju fiksēšana būtu pēc iespējas efektīvāka, mēs varēsim mainīt to atrašanās vietas, tādējādi reaģējot uz iedzīvotāju sūdzībām par biežāk izbraukātajām un ar atkritumiem piemētātajām zaļajām teritorijām," norāda departamenta direktora pienākumu izpildītājs Edijs Pelšs.

Patlaban ir apzinātas vietas, kur vajadzētu likt kameras - Vecāķi, Vakarbuļļi, Buļļu kāpas. Arī iedzīvotāji aicināti ziņot par vietām aizsargājamajās teritorijās, kur būtu jāizvieto kameras.

Deputāti uzdeva daudz jautājumu saistībā ar videonovērošanas kameru dārdzību, prasot, vai tās nav iespējams iegādāties lētāk.

Deputātiem tika paskaidrots, ka minētās kameras atbilst nepieciešamajām kvalitātes un drošības prasībām, kā arī ir saslēdzamas ar Rīgas pašvaldības policijas videonovērošanas sistēmu.