Novembrī Rīgā izpilddirekcijas izpletīsies

Līdz 1. novembrim Rīgas rajonu un priekšpilsētu izpilddirekciju skaits samazināsies uz pusi – pēc reorganizācijas paliks tikai trīs. Rīdzinieki šomēnes tiks informēti par visām izmaiņām, kas reorganizācijas rezultātā viņu ikdienu varētu traucēt vai, gluži pretēji, atvieglot.

Tomēr vakar sociālajos dienestos nevarēja apliecināt, ka viss paliks pa vecam un jau novembrī, piemēram, nebūs jāstāv daudz lielākās rindās tikai tāpēc, ka kļuvis mazāk darbinieku vai radies vairāk darba.

Pakalpojumi tiks sniegti turpat, kur līdz šim, pēc iespējas tuvāk iedzīvotājiem – likvidēto izpilddirekciju telpās. Ja kaut kas mainīsies, tad informēsim īpaši, saka Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) preses sekretārs Uģis Vidauskis. Kad Neatkarīgā interesējās, vai, piemēram, sociālos dienestus no pašreizējām telpām pārvietos uz bijušo izpilddirekciju namiem, atstās esošajās ēkās (jo tie lielākoties neatrodas izpilddirekcijas ēkā) un tā tālāk, visbiežāk saņemtā atbilde bija: "Paši vēl neko nezinām, nav informācijas!" Patlaban neko precīzāk arī neesot iespējams pateikt, jo darbs vēl norit pa vecam, bet trijās izpilddirekcijās strādā likvidācijas komisijas. Plānots uzteikt darbu 40 procentiem darbinieku, bet reorganizācijas mērķis ir atsijāt izpilddirekcijām paredzētās funkcijas no pārējām un ietaupīt līdzekļus, samazinot centrālo administrāciju rajonos un priekšpilsētās. Šogad ekonomija tiek lēsta 372 748 latu apmērā.

Izpilddirekciju funkcijas pēc reorganizācijas mainītas netiks – tām joprojām jānodrošina teritorijas labiekārtošana un sanitārā tīrība, iedzīvotāju dzīvesvietas deklarācijas reģistrācija, jāpiedalās sabiedriskās kārtības un civilās aizsardzības pasākumu nodrošināšanā, jāsagatavo un jāizsniedz normatīvajos aktos paredzētās pašvaldības atļaujas. Bez šīm funkcijām, piemēram, Rīgas Ziemeļu rajona izpilddirekcija, Rīgas Kurzemes rajona izpilddirekcija, Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcija un Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcija nodrošināja arī civilstāvokļa aktu reģistrāciju.

***

UZZIŅAI

No 2009. gada 1. novembra:

- Rīgas Centra rajona izpilddirekcijas funkcijas un uzdevumus nodos Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijai, izveidojot Rīgas Austrumu izpilddirekciju;

- Rīgas Kurzemes rajona izpilddirekcijas funkcijas un uzdevumus nodos Rīgas Zemgales priekšpilsētas izpilddirekcijai, izveidojot Rīgas Pārdaugavas izpilddirekciju;

- Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas funkcijas un uzdevumus nodos Rīgas Ziemeļu rajona izpilddirekcijai, izveidojot Rīgas Ziemeļu izpilddirekciju.

- Pilsētas administratīvais dalījums reorganizācijas dēļ netiks mainīts – trīs jaunizveidotās izpilddirekcijas realizēs tām nodotās pārvaldes funkcijas pašreizējo izpilddirekciju administratīvajās teritorijās.

Izpilddirekcijas nodrošina šādus pakalpojumus:

Personas deklarēšanu; dokumentu noformēšanu politiski represētās personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusa piešķiršanai; sertifikātu par politiskajām represijām piešķiršanas noformēšanu, piešķiramo kompensācijas sertifikātu skaita aprēķināšanu; nedzīvojamo telpu un garāžu iznomāšanu; zemes nomas līgumu slēgšanu; ēku un telpu tehniskā stāvokļa novērtēšanu; atļaujas izsniegšanu darbu veikšanai iekškvartālos; atļaujas izsniegšanu tirdzniecībai ielu tirdzniecības vietās.