Neprecīzu dokumentu dēļ atsaka naudu "Ziemeļblāzmas" un VEF Kultūras pils atjaunošanai

Divu kultūras objektu atjaunošanai Rīgā nākamgad nav cerību saņemt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu. Kultūras ministrija (KM) divreiz atteikusi līdzekļu piešķiršanu kultūras pils Ziemeļblāzma un VEF Kultūras pils rekonstrukcijai.

Rīgas domē atzīst, ka tas noticis neprecīzi noformētu dokumentu dēļ, taču kļūme bijusi formāla, un parasti šādos gadījumos pietiek, ja ierakstu precizē. Pēc būtības dokumenti bija sagatavoti pareizi un mainīt kultūras objektu statusu un izmantošanas mērķi pilsēta negrasās. Pašvaldība KM lūgusi neprecizitāti novērst, taču saņēmusi divus uz sešām un astoņām lappusēm uzrakstītus atteikumus. Oficiālais noraidījuma iemesls skan: ES fondu finansējumu var saņemt tie projektu iesniedzēji, kas piecus gadus pēc projekta pabeigšanas neveic būtiskas pārmaiņas. Saskaņā ar pašvaldības projekta iesniegumu abiem minētajiem kultūras objektiem šis kultūras objekta stratēģijas termiņš ir nevis pieci gadi, bet gan četri gadi un trīs ceturkšņi pēc projekta pabeigšanas. Uz to tad arī norādījis KM valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters. Tādējādi Rīgai nākamgad ies secen ES atbalsts vairāku miljonu latu apmērā, lai varētu atjaunot valsts nozīmes kultūras pieminekļus.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC), informējot par šo faktu, uzsvēra, ka tādējādi valsts mērogā "tiek pieņemti politiski lēmumi". "Mūsu attiecības ar valdību un nozaru ministrijām neveidojas tik labi, kā gribētu. Varam izteikt nožēlu, ka lielu valsts kultūras pieminekļu rekonstrukcijai Rīgā nav pleca sajūtas," sacīja vicemērs.

Nākamā gada pašvaldības investīciju programmā paredzēts, ka kultūras pils Ziemeļblāzma ēku un būvju kompleksa un parka rekonstrukcija un restaurācija izmaksās 2,8 miljonus latu, savukārt VEF Kultūras pils rekonstrukcijas un restaurācijas būvprojekta izstrādei dome atvēlējusi 300 000 latu.

Šie objekti ir nozīmīgi ne tikai galvaspilsētai. Kā zināms, 2014. gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, bet ievērojami kultūras objekti atrodas bēdīgā stāvoklī. To pašu Ziemeļblāzmu pašvaldība pirms dažiem gadiem pārņēmusi īpašumā no valsts, taču ēka atrodas avārijas stāvoklī.

Ja tiktu iegūts ES finansējums, bija plānots Ziemeļblāzmu savest kārtībā 22 mēnešu laikā un jau 2013. gadā tā būtu atvērta apmeklētājiem. Tomēr pašlaik pašvaldība tikai ar saviem līdzekļiem vien diez vai spēs to paveikt šādā termiņā. Lai saņemtu ES finansējumu, Rīgas domei bija jāiesniedz pieprasījums KM, un katrs iesniegtais priekšlikums varēja pretendēt uz līdzfinansējumu līdz 1,4 miljoniem latu. Kopumā kultūras pils Ziemeļblāzma rekonstrukcijai būs nepieciešami aptuveni septiņi miljoni latu, bet VEF Kultūras pils rekonstrukcijai – vairāk nekā trīs miljoni latu.

Svarīgākais