Rīgā atklās Baltijā pirmo finanšu izlūkošanas un naudas atmazgāšanas novēršanas centru

© f64.lv, Oksana Džadana

Tiesībsargājošo institūciju sadarbībai un inovatīvu tehnoloģiju izmantošanai finanšu noziegumu novēršanai Rīgā šodien atklās Baltijā pirmo finanšu izlūkošanas un naudas atmazgāšanas novēršanas centru, informē Finanšu izlūkošanas dienests (FID)

Tāpat trešdien notiks inovāciju centra atklāšanas diskusija "Sadarbība un inovācijas - nākamais solis nacionālai un globālai drošībai".

Tajā Latvijas atbildīgo dienestu un tiesībsargājošo institūciju pārstāvji un eksperti informēs par centra funkcijām un ārvalstu pieredzi līdzīgu centru darbībā.

Diskusijā piedalīsies iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP), bijušais Izraēlas

FID vadītājs Jehuda Šafers, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Politikas plānošanas un komunikācijas pārvaldes priekšniece Anna Aļošina, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska, Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Centra galvenā funkcija būs kalpot par platformu drošai un operatīvai sadarbībai starp dažādām Latvijas un ārvalstu tiesībsargājošajām institūcijām un datu centriem, izmantojot mūsdienīgas un inovatīvas tehnoloģijas informācijas apmaiņai un datu analīzei, kā arī veicināt zinātniskus pētījumus finanšu un ekonomisko noziegumu novēršanas jomā.

Inovāciju centrs ļaus paaugstināt izmeklēšanas un noziegumu apkarošanas efektivitāti.

Inovāciju centra izveidi līdzfinansē Eiropas Komisija.

Latvijā

Krāpnieki izsūta viltus e-pastus "Smart-ID" vārdā, lai viltus vietnē izkrāptu internetbankas piekļuves datus, liecina informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publiskotā informācija.

Svarīgākais