Dome aicina veidot skaistu vidi

Daudzviet Rīgā veikalu, iestāžu, uzņēmumu, skolu logi un skatlogi katros Ziemassvētkos iegūst svētku noformējumu, kas liecina par vēlmi sapost vidi sev apkārt.

Cilvēki nereti pirms ziemas saulgriežiem un gadu mijas pat dodas aplūkot, kā nu šogad būs izdekorēts kāds veikaliņš, vai arī papriecāties par pārsteigumiem, ar kuriem vietējie skolasbērni būs atdzīvinājuši tuvējo apkārtni.

Ik gadu – jaunumi

Arī šogad Rīgas dome rīko skatlogu, ēku fasāžu un priekšlaukumu noformējuma konkursu Ziemassvētki 2010. Pagājušā gada uzvarētāji savstarpēji sadalīja 1000 latu lielo balvu fondu, katrs saņemot naudas balvu 200 latu apmērā un Rīgas domes Atzinības rakstu, bet papildus tam savus laureātus bija izvirzījušas arī izpilddirekcijas. Viens no tiem bija SIA Mārtiņklīvi veikaliņš, kas atrodas Zolitūdē, Imantas 15. līnijā, daudzstāvu dzīvojamo māju ielenkumā. Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija nelielo tirgotavu bija novērtējusi kā gaišu Ziemassvētku saliņu. Veikaliņa saimnieks Aivars Tālums palepojas, ka tirdzniecības vieta gadu mijas svētkiem tiek posta jau apmēram 20 gadu. "Saimniece ir diplomēta māksliniece, tagad pa naktīm pin vainagus," viņš nosmej, sazvanīts, kā izklausās, nevaļas brīdī. "Nāksiet ciemos?" uzjautā laipnīgais saimnieks, piebilstot, ka tad jau gan jāskrien pēc skujām, lai šonedēļ visus dekorēšanas darbus pabeigtu. Veikaliņš esot pašu rokām veidots, omulīgs, neliels, ar kamīnu, tāpēc saimnieku vēlme pēc glītas vides ir saprotama. Cilvēki nākot palūkoties, kādas svētku rotas katru gadu no jauna sadomātas un izgatavotas. Pašiem prieks un citiem arī!

Pārsteidz ar idejām

Austrumu izpilddirekcija iepriekšējos gados bija nolūkojusi, ka SIA SB veikals Maskavas ielā pārsteidz ar radošu izdomu svētku noformējuma veidošanā. Veikalā Neatkarīgā noskaidroja, ka tirdzniecības vieta divus gadus pēc kārtas piedalās domes rīkotajā konkursā. Tā esot bijusi pašu iniciatīva, vien mākslinieks piepalīdzējis īstenot idejas. Šogad, atzīmējot firmas divdesmitgadi, pie veikala novietota lidmašīna kā simbols, ka uzņēmums spējis ielidot jaunā savas pastāvēšanas desmitgadē.

Pērn Rīgas domes Atzinības rakstu un naudas balvu izpelnījās SIA Ervins&Filles vīnu veikals Berga bazārā. Veikala īpašnieki nebija domājuši piedalīties konkursā, tāpēc, uzzinot par balvu, jutušies pārsteigti. Gluži neticami skan, ka vienmēr elegantā Barga bazāra apmeklētāji ir tik skrejoši, ka reti ievēro skaistumu sev apkārt. Vīnu veikals tiek dekorēts ik gadu, bet maz esot tādu, kas to pamana. Uzzinot par apbalvojumu, daži klienti nākuši speciāli palūkoties uz vīnu veikala gadu mijas noformējumu. Šogad tas jau ir pavisam citādāks nekā pērn.

Bolderāju maina skolēni

Bolderājas mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un pedagogi ir sava rajona patrioti, saka skolas direktores vietniece, mākslas skolotāja Helga Jaksone. Pašvaldības rīkotajā svētku noformējuma konkursā skola piedalās vairākus gadus. "Mums bija Lācis, Žurka, Eņģelis.... Tagad uztaisījām Zaķi," uzskaita H. Jaksone, kuras vadībā talantīgie audzēkņi gatavo dekorus ne tikai par prieku sev, bet arī apkārtnes iedzīvotājiem. Šā gada dekors – liels zaķis – jau esot gatavs un gaidot stiprāku vīrieša plecu, lai to notupinātu īstajā vietā. Pērn skolas fasādi Stūrmaņu ielā rotāja liels, balts eņģelis, ko mākslas skolotājas vadībā veidoja bērni. "Bolderāja ir brīnišķīga vieta. Mēs gribam mainīt tās imidžu. Cilvēki šeit iepērk zemes, ceļ mājas, un iedzīvotāju sastāvs mainās," stāsta H. Jaksone. Skola aktīvi piedalās Rīgas svētkos, rīkojot savus Stūrmaņu ielas svētkus. Tāpēc vietējie ļaudis jau pieraduši, ka mācību iestādes logos katru gadu uzmirdz kāds pārsteigums. "Jā, arī šogad skolas fasādi izrotājām vieni no pirmajiem," nopriecājas mākslas skolotāja.

***

KONKURSĀ VAR PIETEIKTIES

Konkursa dalībniekus var pieteikt līdz 2011. gada 6. janvārim Rīgas domes apmeklētāju pieņemšanas centrā un tā teritoriālajās atrašanās vietās.

Konkursa pieteikumus var iesniegt fiziskas un juridiskas personas, valsts un pašvaldības iestādes, norādot pieteiktā objekta adresi, veikala vai firmas nosaukumu (noformētāja (mākslinieka) vārdu un uzvārdu), kā arī sniedzot īsu pamatojumu, kāpēc iesniedzējs piesaka konkursam tieši šo objektu.

Pieteikumu reģistrācija notiek šādās kategorijās: skatlogi; ēku fasādes un priekšlaukumi.

Konkursa pieteikumu izvērtēšana notiek 2011. gada 14. janvārī plkst. 11 rātsnamā.

Konkursa uzvarētāju apbalvošana notiek 2011. gada 21. janvārī Rīgas domes telpās.

Šogad balvu fonds ir 2000 latu.

Avots: Rīgas dome

Svarīgākais