Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kongresu namā izvietotajā bēgļu centrā informāciju varēs saņemt arī brīvdienās

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Rīgas Kongresu namā izvietotajā bēgļu centrā šajā nedēļas nogalē varēs saņemt aktuālo informāciju, kā arī bēgļiem tiks nodrošināta izmitināšana, piektdien preses brīfingā informēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola ("Konservatīvie").

Gan šodien, gan rīt centrs būs atvērts no plkst.10 līdz 16. Šajā laikā nevalstisko organizāciju pārstāvji un brīvprātīgie bēgļiem sniegs visu nepieciešamo informāciju. Savukārt no pirmdienas, 21.marta, kara bēgļi no Ukrainas visus pakalpojumus varēs saņemt bijušajās Rīgas Tehniskās universitātes telpās, Rīgā, Kaļķu ielā 1, informēja Ozola.

Viņa norādīja, ka Kongresu namā no pirmdienas varēs saņemt tikai aktuālo informāciju, savukārt Kaļķu ielā tiks nodrošināti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Nodarbinātības valsts aģentūras, Nacionālā veselības dienesta, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pakalpojumi. Kara bēgļi šeit varēs saņemt arī psihologu, garīdznieku atbalstu.

Līdz 17.marta plkst.18 Kongresu namā izvietotajā bēgļu centrā bija reģistrētas 5677 personas. Saņemti 888 iesniegumi garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta saņemšanai, 905 krīzes pabalstu iesniegumi, 862 iesniegumi krīzes izziņām Eiropas Savienības pārtikas paku saņemšanai.

Tāpat saņemti 1059 iesniegumi mācībām izglītības iestādēs, tajā skaitā 323 bērnudārziem un 736 skolām.

Bēgļu centrā izsniegtas 4009 mobilo tālruņu SIM kartes un 4432 "Rīgas satiksmes" e-taloni braukšanai sabiedriskajā transportā.

Nodarbinātības valsts aģentūras Darba tirgus departamenta direktora vietniece Lelde Ķikute pastāstīja, ka 784 darba devēji ir pieteikuši aptuveni 6500 darba vietas, no kurām aptuveni 4000 ir reģistrētas Rīgā un tās apkārtnē. Darba vietas uzņēmēji piedāvā ražošanā, būvniecībā, sabiedriskajā ēdināšanā galvenokārt mazkvalificētiem darbiem, taču ir piedāvājums arī augsti kvalificētiem darbiniekiem medicīnā, informācijas tehnoloģiju un klientu apkalpošanas jomā, izglītībā.

Ķikute uzsvēra, ka aktivitāte ir augsta gan no darba devējiem, gan bēgļiem, kas galvenokārt ir sievietes. 30% bēgļu ir izteikušas vēlmi turpināt darbu savā iegūtajā specialitātē, proti, inženieres, grāmatvedes, skolotājas.