Policija un citi atbildīgie dienesti uzraudzīs kārtību Leģionāru piemiņas dienas pasākumos

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Valsts policija (VP) sadarbībā ar citiem dienestiem šodien, neoficiālajā Leģionāru piemiņas dienā, strādās atbilstoši šai dienai sagatavotam kārtības nodrošināšanas plānam, stāsta VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte.

Kā jau katru gadu VP 16.marta pasākuma laikā pie Brīvības pieminekļa un citur kārtības nodrošināšanai strādās pēc speciāli izstrādāta plāna, un šim nolūkam ieplānoti nepieciešamie policijas resursi.

Biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa organizēs gājienu no Rīgas Sv.Jāņa baznīcas līdz Brīvības piemineklim. Gājiens paredzēts no plkst.11 līdz 13, lai pieminētu latviešu leģionārus.

Sapulci Vecrīgā pret "Waffen SS" noziegumu attaisnošanu šajā dienā Vecrīgā bija pieteikusi arī organizācija, kas sevi dēvē par "Latvijas antinacistisko komiteju", tomēr pašvaldība nav ļāvusi to rīkot.

Šāds pasākums nav ļauts pamatojoties uz tiesībsargājošo iestāžu informāciju un norādījumiem par ievērojamu sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējumu.

Šogad, ņemot vērā situāciju pasaulē, lai neveicinātu provokācijas un nesaasinātu konfliktus, biedrība nolēmusi nepārsūdzēt Rīgas domes lēmumu neļaut rīkot minēto sapulci Vecrīgā.

Ņemot vērā, ka Rīgas domes piedāvātās vietas, kur šādu sapulci rīkot, nav saistītas ar 16.marta notikumiem, biedrības pārstāvji dosies uz Ventspils novada Zlēkām, kur noliks ziedus pie pieminekļa nacistu nogalinātajiem iedzīvotājiem.

16.marts jeb Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa cilvēku uzskata, ka šie cilvēki cerējuši cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi - ka viņi bijuši fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais