Novērsti postījumi Rīgas Jaunajos ebreju kapos

Novērsti visi postījumi, kurus Rīgas Jaunajos ebreju kapos pagājušajā nedēļā, naktī uz 8.decembri, bija nodarījuši vandaļi, aģentūru LETA informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Āboliņa.

Kapu pieminekļi, kas bija apzīmēti ar krāsu, tika notīrīti jau nākamajā dienā, nedaudz ilgāks laiks bija vajadzīgs, lai sakoptu kapsētas betona žogu, uz kura bija uzrakstīti zaimojoši saukļi.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) uzskata, ka pašvaldība postījumus novērsusi operatīvi.

Tīrīšanas darbus veica firma "No Graffiti", kas pati pieteikusies attīrīt kapu pieminekļus, kā arī kompānija "Altex", kura veica žoga tīrīšanu. Pašvaldībai postījumu novēršana izmaksāja aptuveni 300 latu.

Kapu pieminekļu sakopšanai tika izmantoti speciāli tīrīšanas līdzekļi, bet uzrakstus no betona žoga, kas ir raupjš, varēja notīrīt ar speciālu smilšu strūklas iekārtu.

LETA jau ziņoja, ka naktī no 7.decembra uz 8.decembri Rīgā, Jaunajos ebreju kapos, Lizuma ielā 4, līdz šim nenoskaidrotas personas apgānījušas vairāk nekā 100 kapu pieminekļu, ar baltu krāsu uzzīmējot uz tiem kāškrustus.

Saistībā ar Jauno ebreju kapu apgānīšanu policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem - pēc KL 78.panta - par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, kā arī pēc KL 228.panta - par kapa un līķa apgānīšanu.

Tā kā pagaidām iespējamās vainīgās personas vai persona nav noskaidrota, process pagaidām nav vēl kvalificēts pēc konkrēta panta daļas, bet saskaņā ar KL 78.pantu bargākais paredzamais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem, bet KL 228.pantā bargākais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Jaunie ebreju kapi apgānīti jau iepriekš - 2003.gada septembrī. Rīgas apgabaltiesa visiem tiesājamiem par kapu apgānīšanu 2005.gadā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu. Savukārt šonedēļ, naktī uz 13.decembri, Dzirnavu ielā 124, pagaidām nenoskaidroti ļaundari apķēpājuši ebreju glābēja Žaņa Lipkes pieminekli.

Svarīgākais