Rīgā vairākās vietās manīti Krievijas armijas atbalsta simboli

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Līdz šim Rīgā bijuši tikai daži Krievijas armijas karā pret Ukrainu izmantoto simbolu lietošanas gadījumi, informē Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvis Toms Sadovskis.

Atsevišķās vietās simboli esot uzkrāsoti uz mājas sienas un tunelī, bijuši pāris gadījumi, kad šie simboli izmantoti uz apģērba, kā arī uz automašīnas.

Kā šodien RPP gada pārskata sanāksmē teica pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass, šo simbolu izmantošana esot fiksēta, un par to informētas kompetentās iestādes.

Jau ziņojām, ka Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijām Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputātu iesniegtos grozījumus Krimināllikumā, kuru mērķis ir noteikt kriminālsodu par Krievijas bruņoto spēku simbolu karā pret Ukrainu publisku izmantošanu.

Lai gan likumprojektā konkrēti simboli nav uzskaitīti, tiek skaidrots, ka runa ir par aizliegumu tādiem Krievijas bruņoto spēku karā pret Ukrainu izmantotajiem simboliem kā "Z" un "V".

Piedāvātās izmaiņas paredz papildināt jau pašlaik Krimināllikumā esošo normu, kas nosaka sodu par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu.

ZZS rosina šo normu papildināt, nosakot, ka kriminālsods tiktu piemērots arī par minēto noziegumu īstenotāju, atbalstītāju, iniciatoru lietoto simbolu, tostarp bruņoto spēku un militārās tehnikas apzīmēšanā, izmantošanu publiskā telpā. Sods par šādu rīcību būtu vai nu brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina Sociālo un darba lietu komisiju pārskatīt grozījumu par alkohola pieejamības ierobežošanu spēkā stāšanās termiņu, lai tie stātos spēkā jau nākamā gada 1.janvārī.

Svarīgākais