Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

KNAB uzlicis 200 eiro sodus Rīgas domes deputātiem

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

 Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzlicis 200 eiro sodus Rīgas domes deputātiem par lēmumu atļaut pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" ziedot Latvijas titulētākajam sporta klubam "TTT Rīga".

Sods nav uzlikts kolektīvi jeb visiem lēmuma pieņēmējiem, bet gan tiek pieņemti atsevišķi lēmumi par katru deputātu.

Piemēram, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) lēmumu par soda piemērošanu vēl nav saņēmis, savukārt Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas vadītājs Viesturs Kleinbergs (PP) no KNAB lēmumu jau ir saņēmis. Kleinbergam zināms, ka arī vairāki citi deputāti saņēmuši līdzīgus lēmumus par soda uzlikšanu.

Kleinbergs pārsūdzējis šo administratīvo sodu. Arī citi deputāti ir pauduši līdzīgu nostāju, ka KNAB lēmums tiks pārsūdzēts.

Kleinbergs uzskata, ka strīds ar KNAB ir nelietderīga laika un resursu tērēšana. KNAB esot atzinis, ka kaitējums valstij vai pašvaldībai nav nodarīts un pārmet tikai kļūdu administratīvajā procesā.

Politiķis norāda, ka deputāti katru nedēļu pieņem daudz lēmumus un tiem ir jāpaļaujas uz pašvaldības ierēdņu zināšanām, ka lēmumprojekti sagatavoti likumīgi. Visi deputāti nevarot būt pilnībā zinoši visos jautājumos, visās nozarēs vienlaicīgi. Piemēram, deputātiem jāpieņem lēmumi par izglītību, par finansēm, tagad arī par aizsardzību un palīdzību bēgļiem.

Kleinbergam neesot izprotama arī KNAB nekonsekvence. Laikā, kad iepriekšējās domes slēpa atbalstu basketbola klubam, slēdza neizprotamus līgumus, meklēja aplinku ceļus un veidoja shēmas, neviens sodīts netika. Savukārt tad, kad domes pieņem skaidru lēmumu un pasaka, ka atbalstīs pašas dibināto klubu atklāti, KNAB deputātiem uzliek sodu.

Viņaprāt, turpmākais process kļūs par absurdu, jo vairāk nekā 40 deputāti, kas pieņēma šo lēmumu, sodu pārsūdzēs, un, ja KNAB vadītājs to neatcels, notiks vairāk nekā 40 tiesvedības par šo lietu.

Deputāts uzsvēra, ka bez tā, ka tiek nodarīts kaitējums uzticībai lēmumu pieņēmējiem, var tikt iznīcināts vienīgais sieviešu basketbola klubs, kurš spēlē Eiropas līmenī.

Tikmēr KNAB aģentūru LETA informēja, ka turpina pārbaudi par iespējamu likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 18. panta pārkāpumu saistībā ar "Rīgas satiksmes" finanšu līdzekļu dāvināšanu basketbola klubam.

KNAB pārbaudē vērtē, vai valsts amatpersonas ievērojušas kārtību, kādā tiek piešķirti ziedojumi, un tām noteiktos ierobežojumus rīkoties ar publiskas personas finanšu līdzekļiem.

KNAB skaidro, ka publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums nosaka, ka viena kapitālsabiedrība ziedojumam biedrībām vai nodibinājumiem drīkst atvēlēt ne vairāk kā 20% no iepriekšējā gada peļņas. Tas, KNAB izpratnē, nozīmē, ka kapitālsabiedrībām aizliegts pārsniegt šo ziedojuma procentuālo limitu, kā arī ziedot finanšu līdzekļus no peļņas, kas gūta divus vai vairākus gadus atpakaļ.

KNAB var lemt par iesaistīto valsts amatpersonu saukšanu pie administratīvās atbildības. Par minēto pārkāpumu var tikt piemērots naudas sods no 70 līdz 700 eiro. Naudas soda apmērs atkarīgs no katras personas izdarītā pārkāpuma rakstura, personības, vainas pakāpes, mantiskā stāvokļa, kā arī atbildību mīkstinošiem vai pastiprinošiem apstākļiem.

Ņemot vērā, ka KNAB turpina pārbaudi, iestāde pašlaik plašākus komentārus nesniedz.

Birojs arī norāda, ka ikvienai pie administratīvās atbildības sauktajai amatpersonai ir tiesības KNAB pieņemto lēmumu desmit darba dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas pārsūdzēt KNAB priekšniekam, kam amatpersonas sūdzība jāizskata mēneša laikā. Ja KNAB priekšnieks sākotnēji pieņemto lēmumu atstāj negrozītu, amatpersonai ir tiesības šo lēmumu pārsūdzēt tiesā.

LETA jau ziņoja, ka 2021.gada jūlijā Rīgas dome atļāva SIA "Rīgas satiksme" dāvināt basketbola klubam "TTT Rīga" 450 000 eiro sporta veicināšanas mērķiem. Dāvinājumam tika novirzīta "Rīgas satiksmes" 2020.gada peļņas daļa 196 000 eiro apmērā un 2019.gada peļņas daļa 254 000 eiro apmērā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB, atsaucoties uz dažādiem normatīviem, uzskata, ka "Rīgas satiksme" 2021.gadā drīkstēja ziedot basketbola klubam tikai no 2020.gada peļņas, bet nedrīkstēja ziedot no 2019.gada un vēl iepriekšējo gadu peļņas.

KNAB ieskatā uzņēmums drīkstēja ziedot 196 177 eiro, bet pārējā summa pārsniedzot likumā noteikto limitu.

Gan pašvaldība, gan "Rīgas satiksme" ir šī Latvijas titulētākā sporta kluba dibinātājas, un netiek apšaubīts, ka tās drīkst ziedot kluba darbības nodrošināšanai. KNAB iebildumi pēc būtības ir saistīti ar lēmuma par ziedošanu juridiski nepareizu noformēšanu.

Ziedojumu vienbalsīgi atbalstīja gan pozīcijas, gan opozīcijas deputāti.

Kā liecina Rīgas domes sniegtā informācija, konkrētajā domes sēdē par atbalstu basketbola klubam "TTT Rīga" nobalsoja 42 klātesošie deputāti, neviens deputāts nebalsoja pret, bet pieci deputāti balsojumā nepiedalījās.