Prokurore Ušakovu aicina prettiesiski darbiniekus no darba neatbrīvot

Prokurore Alla Skurvide, izvērtējot Rīgas domes deputātu pieņemtos lēmumus par izpilddirektoru atbrīvošanu no amatiem, konstatējusi, ka tie ir prettiesiski, ko apliecinot arī tiesas spriedumi, tāpēc Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) ir iesniegts prokurora iesniegums, kurā aicināts izvērtēt šo situāciju un brīdināts šādus pārkāpumus turpmāk nepieļaut.

LETA jau ziņoja, ka šā gada maijā partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) Rīgas domes frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Juris Viņķelis prokuratūrai nosūtīja iesniegumu ar lūgumu izvērtēt Ušakova rīcību un pašvaldības amatpersonu pārkāpumus par prettiesiski pieņemtajiem domes lēmumiem, kas pašvaldībai radījuši vairāk nekā 50 000 latu lielus zaudējumus, aģentūru LETA iepriekš informēja PS konsultante preses jautājumos Sallija Benfelde.

2009.gada 26.novembrī pēc opozīcijas frakciju deputātu iniciatīvas tika sasaukta domes ārkārtas sēde, taču deputāti balsojot noraidīja sagatavoto lēmumprojektu, kas paredzēja uzdot domes priekšsēdētājam izvērtēt zaudējumu rašanās apstākļus un regresa kārtībā piedzīt tos no vainīgajām amatpersonām

Kā aģentūrai LETA pastāstīja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, prokuratūrā veiktajā pārbaudē netika konstatēts, ka, pieņemot lēmumus par izpilddirektoru atbrīvošanu no amatiem, deputātiem būtu bijis nodoms radīt Rīgas pilsētas pašvaldībai zaudējumus, tāpat to nevar uzskatīt par rupju neuzmanību, jo Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likuma 33.panta 3.daļa paredz, ka tiesību normu nepareiza piemērošana vai interpretācija par tādu nav uzskatāma.

Līdz ar to nav pamata sākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma pantiem par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā un celt prasību par zaudējumu atlīdzināšanu pret Rīgas domes deputātiem, tā lēmusi prokurore.

Viņķelis šā gada maijā pauda viedokli, ka prettiesiskie domes lēmumi par izpilddirektoru atbrīvošanu no amata ir radījuši demokrātiskā un tiesiskā valstī nepieļaujamu stāvokli, kad pašvaldības deputāti ar saviem lēmumiem rada zaudējumus pašvaldībai, kurus tā ir spiesta segt no nodokļu maksātāju naudas.

PS frakcija norādīja, ka daļa domes deputātu, kas balsoja pret šo lēmumprojektu, paši ir bijuši iesaistīti to lēmumu pieņemšanā, kas ir nodarījis pašvaldībai minētos zaudējumus. Tādējādi šie pašvaldības deputāti balsojot atradušies tiešā interešu konfliktā, jo būtībā balsojuši pret to, lai izvērtētu viņu pašu pienākumu atlīdzināt pašvaldībai nodarītos zaudējumus.

Ārkārtas sēdē lēmumprojekta iesniedzējs informēja, ka 2009.gada 15.oktobrī Rīgas apgabaltiesā tika apstiprināts izlīgums civillietā par nelikumīgu atbrīvošanu no darba un vidējās izpeļņas piedziņu, uz kura pamata Rīgas dome samaksāja Viņķelim kopumā 14 274 latus, kā arī par juridiskās palīdzības sniegšanu Rīgas domei zvērinātam advokātam samaksāja 3630 latus.

2009.gada 11.novembrī Rīgas apgabaltiesā tika apstiprināts izlīgums civillietā par darba līguma izbeigšanu un Armanda Agruma pretprasība par vidējās izpeļņas piedziņu, uz kā pamata Rīgas dome samaksāja Agrumam kopumā 19 488 latus, papildus šai summai samaksāja darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas valstij vēl 4478 latus, kā arī par juridiskās palīdzības sniegšanu Rīgas domei zvērinātam advokātam samaksāja 2805 latus.

2009.gada 14.oktobrī tika apstiprināts izlīgums civillietā par nelikumīgu atbrīvošanu no darba un vidējās izpeļņas piedziņu, uz kura pamata Rīgas dome samaksāja Orvilam Heniņam (LSDSP) kopumā 6609 latus un papildus šai summai samaksāja darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas valstij vēl 1362 latus.

Lēmumprojekta iesniedzējs norāda, ka tādēļ Rīgas domei ir nodarīti lieli zaudējumi - vairāk nekā 52 000 latu.

Sagatavotajā lēmumprojektā bija paredzēts uzdot Rīgas domes priekšsēdētājam līdz 2009.gada 31.decembrim veikt dienesta izmeklēšanu, lai izvērtētu katru norādīto gadījumu, kad Rīgas domei radies pienākums atlīdzināt zaudējumus norādītajām personām, noteikt pie zaudējumu nodarīšanas vainīgās amatpersonas un atbilstoši katras amatpersonas vainas pakāpei regresa kārtībā piedzīt no tām zaudējuma atlīdzinājumu.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes deputāti pagājušā gada 9.decembrī ārkārtas sēdē pēc garām un asām diskusijām nolēma Viņķeli atbrīvot no Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektora amata. Tomēr Zemgales priekšpilsētas tiesa šogad nolēma, ka Viņķelis jāatjauno amatā, un šī sasaukuma dome nolēma tālāk netiesāties un noslēdza mierizlīgumu.

Tiesa nolēma amatā atjaunot arī 2007.gadā no Kurzemes rajona izpilddirektora amata atbrīvoto Armandu Agrumu. Pēc Agruma atbrīvošanas no amata par izpilddirektoru tika iecelts Orvils Heniņš (LSDSP), kuram pēc Agruma uzvaras tiesā šis amats šoruden bija jāatstāj.

Svarīgākais