Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ar koncertu Rīgas Domā svinēs Lūcijas dienu

Šovakar ar koncertu Rīgas Domā tiks svinēta Lūcijas diena, aģentūru LETA informēja Zviedrijas vēstniecības Rīgā darbiniece Gaļina Aizvakara.

Koncerts sāksies plkst.19, un tajā uzstāsies soliste Inese Galante, ērģelnieks Aivars Kalējs un koris no Zviedrijas "Sankta Eugenia Vokalensemble" diriģenta Ulfa Sāmuelsona vadībā.

Koncertam būs trīs daļas, un tajā būs dzirdamas gan Lūcijas dienas, gan Ziemassvētku kompozīcijas.

Galante ir pasaulē atzīta operas māksliniece, kas sadarbojusies ar pasaules slavu ieguvušiem diriģentiem Jehudi Menuhinu, Kentu Nagano, Mjungu Vun Čungu, Antonio Papano, Stīvenu Merkurio un citiem. Viņas soprāns skan gan dzimtajā Latvijā, gan prestižos Eiropas, ASV, Izraēlas, Austrālijas un Dienvidkorejas operas namos. Galantes CD "Debut" Holandē saņēmis Zelta un Platīna diskus, savukārt BBC 2000.gadā atzinusi viņas CD "Arietta" par labāko albumu klasiskās mūzikas nominācijā. Britu skaņu ierakstu firma "Campion Records", kas laidusi klajā jau desmit dziedātājas diskus, uzskata viņu par savu zvaigzni. 2002.gadā Galantes pārdoto albumu skaits pārsniedza 200 000 eksemplāru.

Komponists un ērģelnieks Kalējs koncertējis gandrīz visās Eiropas valstīs, ASV, Kanādā un Japānā. Piedalījies starptautiskos ērģeļmūzikas festivālos Igaunijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā, Itālijā un ASV. Viņš ir viens no Rīgas Doma koncertērģelniekiem, Jaunās Svētās Ģertrūdes baznīcas ērģelnieks un Rīgas Doma zēnu kora ērģelnieks. Kalējam ir godalgoti darbi konkursā "Sinfonia Baltica", kamerorķestra "Kremerata Baltica" jaundarbu konkursā, ērģeļdarbu konkursā "Sibīrijas bērni" un dziesmu konkursā "Es dziedu par Latvijas mežiem". Kalējs 2004.gadā saņēmis AKKA/LAA "Autortiesību bezgalības balvu".

Sāmuelsons ir zviedru diriģents un ērģelnieks. Viņš ir diriģējis tādus izcilus baznīcas mūzikas meistardarbus kā Georga Frīdriha Hendeļa "Mesiju", Johana Sebastiana Baha "Mesu si minorā", Volfganga Amadeja Mocarta "Rekviēmu" un Johana Brāmsa "Vācu rekviēmu". Laikā no 2004.gada līdz 2005.gadam Sāmuelsons 24 koncertu laikā atskaņoja visus Baha skaņdarbus ērģelēm, bet 2008.gada vasarā viņš sešu nedēļu laikā veica trešo koncertturneju, atskaņojot visus Baha skaņdarbus ērģelēm.

"Sankta Eugenia Vokalensemble" ir Sāmuelsona 2008.gada septembrī dibinātais koris, kura sastāvā ir 16 konservatorijas absolventi. Koris, kas ir saistīts ar Sankta Eugenia katoļu draudzi Stokholmā, pirmkārt, specializējies 16. līdz 18.gadsimtā rakstītās kora mūzikas atskaņošanā, kā arī tādu jauno kora mūzikas komponistu kā Arvo Perta un Svena-Dāvida Sandstrēma darbu atskaņošanā.

Lūcijas diena saskaņā ar Eiropas kristīgajām tradīcijām tiek svinēta 13.decembrī. Lai arī tā nav oficiāla adventes daļa, Svētās Lūcijas diena iezīmē Ziemassvētku sākumu, un tā nozīmē cerību un gaismu.

Lūcijas dienas tradīcijas sakņojas reformācijas laikā, taču tikai 19.gadsimta beigās tā kļuva pazīstama visā Zviedrijā. Pirmais Lūcijas gājiens notika 1927.gadā, un vēlāk līdzīgus pasākumus sāka rīkot arī Dānijā.

Lūcija tērpusies baltā, ar sveču un brūklenāju vainagu galvā vada Lūcijas dienas gājienu "māsu" pavadībā. Lūcijas diena tiek īpaši svinēta skolās, biedrībās un draudzes namos, kur tiek pasniegta kafija un kviešu miltu rausīši ar safrānu.