Rīgas ietvju tīrīšanai nenovirza darbaspēku

Kamēr daudzviet Rīgā šodien biezās sniega segas un puteņa dēļ visu dienu ir ievērojami satiksmes traucējumi un apgrūtināta pārvietošanās gājējiem, ievērojams darbaspēks - gan pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" strādnieki, gan tā dēvētie "simtlatnieki" - ir novirzīts nevis šo vietu sakopšanai, bet gan šķūrē sniegu galvaspilsētas skvēros un parkos.

Piemēram, Uzvaras parkā pie pieminekļa iedzīvotāji šodien novērojuši strādājam vairākus Eiropas Sociālā fonda (ESF) bezdarbnieku nodarbinātības programmas stipendiātus jeb tā dēvētos "simtlatniekus".

Pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki", kas apsaimnieko Uzvaras parku, direktors Agnis Kalnkaziņš (TP) aģentūrai LETA pauda, ka viņš pats "simtlatniekus" nemaz nedrīkstot pārvirzīt strādāt vietās, kas nav aģentūras pārziņā - tādas esot ESF programmas prasības.

Viņš pastāstīja, ka galvaspilsētas skvēros un parkos pašreiz - ziemā - sniega tīrīšanas darbus veic arī aģentūras "Rīgas dārzi un parki" pastāvīgie darbinieki un arī tos direktors nevarot pārorientēt strādāt citās pilsētas vietās, piemēram, šķūrēt sniegu Rīgas ielās.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) aģentūrai LETA pauda, ka "simtlatnieku", kas nosūtīti darbam pašvaldības institūcijās, pārorientēšana tīrīt sniegu ielās un no gājēju ietvēm nebūtu pieļaujama no tiesiskā viedokļa - par ielu tīrīšanu Rīgas dome konkursa noslēgusi līgumu ar komercuzņēmumiem par ārpakalpojuma sniegšanu.

"Ja šie stipendiāti tīrītu Rīgas ielas, pašvaldībai varētu pārmest līdzekļu izšķērdēšanu," apgalvoja Radzevičs, norādot, ka šajā gadījumā varot rasties arī problēmas ar darba apjoma uzskaites nodalīšanu, ko paveikuši uzņēmumi un ko - "simtlatnieki".

Uz aģentūras LETA jautājumu, vai būtu lietderīgi pašreiz, liela sniega daudzuma apstākļos, iesaistīt ielu tīrīšanā arī "Rīgas dārzu un parku" pastāvīgos strādniekus, nevis likt tiem sakopt skvērus, Radzevičs atbildēja, ka teorētiski tas būtu iespējams, taču katram darbiniekam esot savs darba lauks.

Turklāt ielas ar vienkāršu roku darbu vai lāpstu vien nemaz iztīrīt nevarot, uzskata izpilddirektors. Viņš informēja, ka pilsētas ielās - vietās, kur tas iespējams, - gan strādājot ESF nodarbinātības stipendiju programmas dalībnieki. 54 no tiem Nodarbinātības valsts aģentūra esot nosūtījusi darbam Satiksmes departamentā, kā arī "simtlatnieki" esot iesaistīti darbā pilsētas izpilddirekciju pārziņā esošajās vietās, un, visticamāk, arī daļa šo stipendiātu tīrot pilsētu no sniega.

Radzevičs informēja, ka "simtlatnieku" darbu pašvaldība arī nedrīkstot izmantot ārpus valstī noteiktā darbalaika un brīvdienās.

Ielu un tiltu tīrīšanas darbus pašreiz Latgales priekšpilsētā nodrošina AS "Ceļu pārvalde", Kurzemes rajonā - SIA "Roadex", Centra rajonā, Vidzemes priekšpilsētā, Zemgales priekšpilsētā un Ziemeļu rajonā - uzņēmums "CP Serviss", tiltus - SIA "Rīgas tilti".

Kā ziņots, sniega dēļ satiksmes plūsma Rīgā šodien ir lēna, traucēta arī gājēju kustība. Gan ielu, gan tiltu uzturēšanas uzņēmumi Rīgā ar nelieliem pārtraukumiem turpinot darbu jau kopš vakardienas vakara. Pēc vakara maksimumstundu laika sniega šķūrēšanā papildus traktortehnikai un specializētajām kaisīšanas mašīnām tika iesaistīti arī autogreideri.

Kopš snigšanas sākuma naktī uz ceturtdienu sniega sega Rīgā pieaugusi par 20 centimetriem, un piektdienas rītā tās biezums sasniedza jau 33 centimetrus. Naktī uz piektdienu sniega segas biezums galvaspilsētā palielinājies par sešiem centimetriem.

Kā vēsta sinoptiķi, piektdien turpinās stipri snigt un putināt centrālajos rajonos un Rīgā. Snigšana paredzēta dienas pirmajā pusē, bet pēcpusdienā snigšana pierims, un arī turpmākajās dienās stipra un ilgstoša snigšana vairs nav paredzēta. Tāpat sinoptiķi norāda, ka uzsnigušais sniegs tuvākajās dienās neizkusīs, jo pieņemsies spēkā sals, piemēram, naktī uz svētdienu austrumu rajonos gaisa temperatūra noslīdēs līdz mīnus 20 grādiem.

Svarīgākais