Rīgas sabiedriskais transports dārgāks nekļūs

Kaut arī sabiedriskā transporta pakalpojumiem nākamā gada Rīgas budžetā prasīts par septiņiem procentiem vairāk naudas, braukšanas tarifu Rīgas sabiedriskajā transportā 2011. gadā nepaaugstinās. Plānots saglabāt arī visas līdz šim esošās atlaides.

Šogad augustā tika pieņemts Rīgas domes lēmums, ka sabiedriskajā transportā bez maksas drīkst braukt nestrādājošie Rīgas pensionāri, 3. grupas redzes un dzirdes invalīdi un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidētāji. Arī nākamgad viņiem šī privilēģija tiek saglabāta. Saskaņā ar pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme (RS) informāciju galvaspilsētas sabiedriskajā transportā dažādas atlaides saņem 87 procenti no visiem pasažieriem. Pat nopērkot 20 braucieniem paredzēto e–talonu, pasažieris jau brauc ar atlaidi, jo maksa par vienu braucienu vairs nav 50 santīmu.

Nākamā gada budžeta projektā Rīgas sabiedriskā transporta pakalpojumiem pieprasīti 48 943 032 lati – par septiņiem procentiem vairāk nekā šogad. RS preses sekretārs Viktors Zaķis skaidro, ka nepieciešamo līdzekļu palielinājums saistīts ar šogad ieviestajiem braukšanas atvieglojumiem, degvielas cenu kāpumu un bezdeficīta budžeta veidošanas finesēm. Tas nozīmē, ka šā gada budžeta deficītu 3,59 miljonu latu apmērā vajadzēja iekļaut nākamā gada budžetā. Budžeta precizēšana vēl turpinās, jo tas būs atkarīgs no valdības lēmumiem nodokļu politikas jomā.

Rīgā šogad sākuši kursēt zemās grīdas tramvaji un līdz 2011. gada beigām tiks piegādāti visi 20 līgumā paredzētie modernie tramvaji. Tomēr vismaz pagaidām citu sabiedriskā transporta līdzekļu iepirkums netiek plānots. V. Zaķis stāsta, ka RS vajadzētu 74 garos trolejbusus, bet "viss atkarīgs no naudas". Tehnisko normatīvu prasību dēļ trolejbusi jau būtu jāmaina, jo tie iepirkti 90. gadu beigās un šā gadsimta sākumā.

Rīgas dome vēl nav pieņēmusi lēmumu, ka 2012. gadā mikriņu bizness nonāks pašvaldības pārziņā. Domes Satiksmes un transporta komitejas deputāti ir konceptuāli atbalstījuši lēmuma projektu, kurā RS tiek piešķirtas tiesības sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus Rīgas maršrutu tīklā no 2012. gada 1. janvāra. Lēmums paredz arī maršruta taksometru pasažieru pārvadājumu organizēšanas nodošanu pašvaldības RS pārziņā. Šāds domes lēmums ir nepieciešams, jo pašvaldības un pārvadātāju noslēgtie līgumi par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu būs spēkā tikai līdz 2011. gada 31. decembrim. Šis nosacījums attiecas gan uz maršruta autobusu (mikroautobusu) pārvadātājiem, kas darbojas uz komerciāliem principiem, gan uz pašvaldības SIA RS. Domes lēmumprojekts balstīts arī uz Eiropas Parlamenta un padomes regulu par sabiedriskā pasažieru transporta pakalpojumiem. Satiksmes departamenta Pasažieru pārvadājumu pārvaldes priekšnieks Vitālijs Reinbahs komitejas deputātus informēja, ka minētā koncepcija ir saskaņota ar RS un pasažieru mikroautobusu pārvadāju pārstāvjiem, informē Rīgas domē.

Svarīgākais