Arodbiedrību rīkotajā tautas sapulcē izvirza prasības Saeimai

Šovakar plkst.18 noslēdzās Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) organizētā tautas sapulce Esplanādē.

Kā novēroja aģentūra LETA, pasākums noritēja miermīlīgā gaisotnē bez neplānotiem starpgadījumiem. Arī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava apstiprināja, ka akcija noritējusi mierīgi un aizturētu likumpārkāpēju neesot.

Sapulces izskaņā visiem atnākušajiem studentu teātris "Rikošets" no Liepājas nodziedāja dziesmu un LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers aicināja iedzīvotājus nebūt vēsiem pret notiekošo, lai nākamās paaudzes mums nevarētu pārmest nepietiekamu degsmi.

Tautas sapulces izvirzītās prasības Krīgers solīja rīt, 10.decembrī, iesniegt Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai ("Vienotība") un sekot, lai tās tiktu ņemtas vērā.

Īsi pēc plkst.18 uz tautas sapulci atnākušie cilvēki sāk izklīst.

Spītējot putenim, uz LBAS organizēto tautas sapulci šovakar ieradušies vismaz 150 cilvēki, novēroja aģentūra LETA. Pēc policijas veiktajiem aprēķiniem pasākumu kopumā esot apmeklējuši ne vairāk kā 500 cilvēku, norādīja Pildava.

Raiņa pieminekļa priekšā tika uzstādīts paaugstinājums, kas bija apgaismots ar prožektoriem. Cilvēki bija atnesuši plakātus, piemēram, "Rokas nost no izglītības!", "Izglītība - valsts pamats", "Par pieejamu un mūsdienīgu izglītību", "Jostas savilkām, bet ko tālāk?", "Latvijas varas augšgalu - starptautiskajā tiesā nekavējoši!" un citus.

Kā ziņots, politiķi darbā pie budžeta atbalstījuši pievienotās vērtības nodokļa likmju palielināšanu no nākamā gada 1.janvāra, akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu bezalkoholiskajiem dzērieniem, transportlīdzekļu ikgadējās nodevas aizstāšanu ar nodokli un nodokļa likmes pieaugumu, kā arī minimālās algas paaugstināšanu. Palielināta tiks arī sociālo iemaksu likme.

Kopējā nākamā gada kopbudžeta konsolidācijas summa ir 290,67 miljoni latu, no kuriem 88,8 miljoni latu ir pasākumi izdevumu pusē, 156,96 miljoni latu ir pasākumi ieņēmumu pusē, savukārt 44,9 miljoni latu ir izmaiņas fondēto pensiju shēmā.

Veidojot nākamā gada valsts budžetu, tiek plānots iekasēt par 5,4% vairāk nodokļu nekā šogad. Šā gada budžeta ieņēmumu prognoze ir 3,38 miljardi latu, bet nākamgad nodokļos tiek plānoti jau 3,56 miljardu latu ieņēmumi jeb pieaugums par 5,4%.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.