Rīt Rīgā notiks Tautas sapulce

Lai izteiktu attieksmi pret netaisnīgo Valsts budžeta likumprojektu 2011. gadam, atgādinātu politiķiem viņu dotos solījumus un iestātos par katra Latvijas iedzīvotāja tiesībām dzīvot demokrātiskā valstī, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība ceturtdien, 9. decembrī, no plkst. 17.00 līdz plkst. 18.00 organizē un aicina ikvienu uz Tautas sapulci Esplanādē.

Valdības priekšlikumi par nodokļiem krīzes smagumu pārliek uz darbinieku pleciem, kaut arī darbinieki nav atbildīgi par šo ekonomisko krīzi. Realizējot valdības sagatavotos priekšlikumus, 3-4 cilvēku ģimene Latvijā vidēji zaudēs vismaz 300-400 Ls/gadā. Ņemot vērā algas nodokļu un ģimenes valsts pabalsta izmaiņas, PVN paaugstinājuma netiešo ietekmi, nekustamā īpašuma nodokļa divkāršošanos, tarifu kāpumu elektrībai, cenu kāpumu benzīnam, akcīzes nodokļa palielinājumu gāzei, u.c., ir ļoti iespējams, ka zaudējumi būs daudz lielāki.

Tautas sapulce aicinās:

1. Neatbalstīt valdības sagatavoto un Saeimā iesniegto 2011.gada valsts budžeta projektu.

2. Pieprasīt Saeimai veikt izmaiņas valdības iesniegtajā valsts budžeta projektā un apstiprināt tādu 2011.gada valsts budžetu, kas paredz, ka:

tiek saglabāta esošā PVN pamatlikme un samazinātā PVN likme elektrībai, tādējādi neveicinot dzīves dārdzības un ēnu ekonomikas pieaugumu;

netiek palielināta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme darbiniekiem;

tiek paaugstināts ar IIN neapliekamais minimums darbiniekam līdz 90 Ls/mēnesī, bet atvieglojums par apgādībā esošu personu – līdz 80 Ls/mēnesī;

tiek piemērota samazinātā PVN likme pirmās nepieciešamības pārtikas produktiem;

tiek ieviests neapliekamais minimums katram ģimenes loceklim, aprēķinot nekustamā īpašuma nodokļa summu apdzīvojamām platībām;

tiek nodrošināta pieejama un kvalitatīva veselības aprūpe;

krīzes laikā tiek saglabāta priekšlaicīgās pensionēšanās iespēja;

nepieciešamie papildus ieņēmumi tiek gūti no efektīvākas ēnu ekonomikas apkarošanas (vismaz 100 mlj. Ls), ES struktūrfondu plašākas izmantošanas un valsts pārvaldes birokrātiskā aparāta samazināšanas, veicot tikai nepieciešamās funkcijas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.