Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Daļa Rīgas pašvaldības budžeta tiks novirzīta algu paaugstināšanai vidējā līmeņa speciālistiem

© f64.lv, Oksana Džadana

Rīgas pašvaldības 2022.gada budžeta izdevumu prioritātes būs darba algas, satiksmes infrastruktūra un sociālā palīdzība, šodien Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā, izskatot Rīgas pašvaldības 2022.gada budžeta projektu, informēja pašvaldības Finanšu departamenta direktors Uldis Rakstiņš.

Viņš uzsvēra, ka algu paaugstinājums plānots septītās līdz devītās amatu grupas jeb vidējā līmeņa speciālistiem. Rakstiņš brīdināja, ka darbinieku trūkst gan valsts pārvaldē, gan pašvaldībās, tādēļ, lai noturētu esošos speciālistus un piesaistītu trūkstošos, atalgojums ir jāpalielina.

No 1.septembra plānots paaugstināt darba samaksu par 70 eiro par vienu likmi vispārizglītojošo, pirmsskolas un interešu izglītības skolotājiem. Bērnudārzos skolotāju palīgiem jeb auklītēm palielināt atalgojumu pašvaldība patlaban nav plānojusi.

Pašvaldība šā gada budžetā plāno par 10% paaugstināt medicīnas darbinieku darba samaksu izglītības iestādēs un sociālās aprūpes iestādēs.

Šogad plānots finansējums divu jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu atvēršanai, kā arī izglītības iestāžu remontam.

Rakstiņš informēja, ka šogad plānots paaugstināt sociālo pakalpojumu tarifus, lai arī sociālie partneri, kuriem ir deleģētas sociālo pakalpojumu funkcijas, varētu nomaksāt komunālos rēķinus.

Pašvaldība plāno papildu finansējumu mājokļa pabalstiem un jaunus sociālos pakalpojumus ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Pērn nav pabeigta dzīvokļa atbrīvošanas pabalsta izmaksa, tādēļ tā turpināsies arī šogad. Politiski represētajām personām šogad pabalstu palielinās no 100 eiro līdz 150 eiro.

Pašvaldība arī šogad plāno īstenot projektu "Rīgas vasara", izbūvēt veloinfrastruktūru un izveidot veloinfrastruktūras nodaļu, kā arī stiprināt būvvaldi. Iedzīvotāji var sagaidīt plašāku apkaimju izgaismošanu svētkos. Tiks organizēti metu konkursi Aspazijas pieminekļa un Neatkarības laukuma izveidei, kā arī Rīgas 2.slimnīcas jauna korpusa būvniecībai. Aptuveni 300 000 eiro atvēlēti bērnu rotaļu laukumu atjaunošanai un uzlabošanai.

Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē jautājumus uzdeva tikai Rīgas domes opozīcijas deputāts Juris Radzevičs (GKR). Komitejas deputāti šodien atbalstīja pašvaldības šā gada budžeta projektu, kuru vēl skatīs domes sēdē.

LETA jau ziņoja, ka pašvaldības budžeta izdevumi par nepilniem 160 miljoniem eiro pārsniegs ieņēmumus.

Ieņēmumi šogad paredzēti 995,8 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi - 1,15 miljardu eiro apmērā.

Lielāko daļu ieņēmumu un izdevumu starpības plānots segt no budžeta atlikuma gada sākumā, kas pārsniedz 150 miljonus eiro, kā arī no aizņēmumiem.

Būtiskāko daļu ieņēmumu Rīgas domes budžetā veido nodokļu ieņēmumi - 691,6 miljoni eiro, no kuriem 579,6 miljoni paredzēti no iedzīvotāju ienākumu nodokļa.

Savukārt valsts budžeta transferti plānoti 212 miljonu eiro apmērā.

Vislielākā izdevumu sadaļa paredzēta izglītībai - 397,7 miljoni eiro.

Gala lēmums par budžetu jāpieņem Rīgas domes sēdē.