Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pie Saeimas biedrība "Dzīvnieku brīvība" aicinās aizliegt kažokzvēru audzēšanu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šodien plkst.9.30 pie Saeimas notiks biedrības "Dzīvnieku brīvība" rīkota atbalsta akcija kažokzvēru audzēšanas aizliegumam Latvijā.

Kā norādīja biedrībā, atbalsta akcija iecerēta kā kreatīva, vizuāla performance dzīvnieku aizsardzībai, aicinot Saeimas deputātus balsot par priekšlikumu pieņemt zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā, ko Saeima pirmajā lasījumā plāno izskatīt ceturtdienas plenārsēdē.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija vienojās otrajam lasījumam virzīt jau iesniegtos grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz kažokzvēru audzēšanas aizliegumu līdz ar 2026.gadu. Vienlaikus otrajā lasījumā komisija pieļauj iespēju izskatīta arī Zemkopības ministrijas (ZM) alternatīvo aizlieguma termiņu un citus precizējumus.

ZM aicina kažokzvēru audzēšanu Latvijā aizliegt no 2024.gada 1.janvāra, nevis no 2026.gada, kā to rosina Saeimas deputāti.

Grozījumos paredzēts noteikt, ka aizliegta lauksaimniecības dzīvnieku audzēšana un turēšana, ja audzēšanas vai turēšanas vienīgais vai galvenais nolūks ir kažokādu ieguve.

Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta tīmekļvietnē pieejamās informācijas, Latvijā 2021.gada 4.janvārī bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tika turēti ap 130 000 dzīvnieku.