Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Izveidota Latvijā pirmā interaktīvā Rīgas taktilā karte

© Ekrānuzņēmums no Socintegra mājaslapas

Izveidota Latvijā pirmā interaktīvā Rīgas taktilā karte, kuras mērķis ir cilvēku ar redzes problēmām socializācija, vēsta biedrība "Socintegra".

Taktilo karti var lietot ikviens cilvēks, neatkarīgi no redzes stāvokļa - to var pētīt gan vizuāli, gan ar tausti. Karte satur 170 objektus - ielas, parkus, ūdenstilpnes, ēkas. Uzspiežot uz tiem, lietotājs dzird objekta nosaukumu. Tā ir aprīkota ar reljefiem grafiskajiem attēliem.

Rīgas taktilās kartes idejas autore un kartes galvenā izstrādātāja ir "Socintegra" vadītāja Marija Kožarina, kura ar neredzīgajiem paredzēto taktilo karšu izstrādi nodarbojos jau kopš 2010.gada. Kožarina norāda, ka labi izprot cilvēku ar īpašajām vajadzībām aktuālās problēmas un vajadzības.

Neredzīgajiem cilvēkiem ir grūti orientēties pat dzimtajā pilsētā. Viņa skaidro, ka neredzīgajiem cilvēkiem nav izveidojušies telpiski priekšstati par vietu, kur viņi dzīvo, par debespusēm un tamlīdzīgi.

"Izmantojot taktilo karti, neredzīgais būtībā iepazīst pilsētu, sāk iedomāties maršrutus, kurus ikdienā izmanto, mājai piegulošās teritorijas. Tādā veidā soli pa solim prātā izveidojas telpiska apkārtējās vides aina," norāda Kožarina.

Latvijā ir vairāk nekā 10 000 neredzīgu cilvēku, un visi lielākā vai mazākā mērā saskaras ar orientēšanās grūtībām. Taktilo karšu lietošanas pamatiemaņas cilvēks apgūst specializētā skolā. Savukārt pieaugušajiem, pēc biedrībā vēstītā, karšu apgūšana kļūst neiespējama. "Socintegra" centrā pēc īpaši izstrādātas metodikas notiek kartes lietošanas apmācības - vispirms tiek izpētītas vienkāršākās shēmas, tiek izskaidrots orientēšanās princips, pēc tam viss kļūst sarežģītāk. Centra "Socintegra" apmeklējums un apmācības ir bez maksas.

Biedrība "Socintegra" palīdz dažādām organizācijām nodrošināt vides pieejamību cilvēkiem ar redzes problēmām - izgatavo taktilās norādes, informācijas stendus un uzlīmes Braila rakstā. Izstrādē ir taktilie objekti muzejiem, veselības aprūpes iestādēm, izglītības iestādēm, sabiedriskajam transportam.

"Socintegra" Rīgā darbojas kopš 2021.gada pavasara ar Rīgas domes Labklājības departamenta un Sporta, izglītības un kultūras departamenta atbalstu.