Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Cepurītis skaidro Rīgas domes lēmumus par apkures iekārtu maiņu

© Oksana Džadana/ F64

Rīgas domes deputāts, Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis raidījumā "Ziņu TOP" skaidro jaunos lēmumus par apkures iekārtām Rīgas pašvaldībā.

Pieņemts lēmums, ka turpmāk Rīgā būs aizliegts izmantot akmeņogles kurināšanai, kā arī visas apkures iekārtas, arī malkas krāsnis, būs jāreģistrē.
TV24 raidījumā "Ziņu TOP" jauno situāciju skaidro Edmunds Cepurītis, Rīgas domes deputāts (frakcija “Par!/PROGRESĪVIE”), Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs.

"Jaunā sistēma, manuprāt, ļoti labi sabalansē vides un veselības mērķus ar sociālo atbildīgumu. Nosacījumi attiecas tikai uz tiem, kam ir iespējas un līdzekļi investēt jauna veida apkures iekārtās, cilvēkiem, kuriem uzkrājumos ir 1000 eiro vai vairāk un kuri vēlas investēt. Tādiem, kuriem šādas iespejas nav, nekas nemainās, " komentē Cepurītis.

Edmunds Cepurītis skaidro, ka ir aizliegts uzstādīt jaunas iekārtas, kuras izmanto akmeņogles. Toties tad, kad cilvēkam ir parādījušās iespējas iekārtas nomainīt, tad pašavalība nosaka prioritātes - apkure nedrīkst radīt izmešus, pieslēgšanās centrālajai siltuma apgādes sistēmai un jauno tehnoloģiju uzstādīšana.

Par gāzes iekārtām Cepurītis skaidro, ka to īpašniekiem ir trīs gadi, lai apdomātu, kādu citu alternatīvu apkures sistēmai. Pēc šiem trim gadiem (2025.gadā) varēšot izņemt atļaujas, kuru termiņš būs pieci gadi. Lielākas izmaiņas tiek plānotas no 2030.gada. Īpaša uzmanība tiek vērsta uz jauno projektu īpašniekiem.

TV3 Ziņām Edmunds Cepurītis ir teicis: "Agrāk vai vēlāk - 2028., 2030. vai 2032. gadā - fosilo resursu lietošana būs jāpārtrauc. To veicinās ekonomiskie instrumenti, nosacījumi Eiropas un pasaules līmenī. Pieaugs CO2 nodokļi, par klimata pārmaiņām vienā vai otrā veidā jāsamaksā būs. Tas pat nav Latvijas lēmums."