Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā likvidēs nelegālos un neaktīvos elektronisko sakaru tīklus dzīvojamajās mājās

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) šodien plāno sākt nelegālo un neaktīvo elektronisko sakaru tīklu likvidāciju dzīvojamajās mājās, informē uzņēmums.

Uzņēmumā skaidro, ka daļai iedzīvotāju var nākties saskarties ar nepatīkamu situāciju, iespējams, gaidāms pakalpojumu pārrāvums, jo līdz šim ir izmantots nelegāls pakalpojums.

RNP pērn vairākkārtējās diskusijās ar elektronisko sakaru līdzekļu īpašniekiem esot centies panākt vienošanos par ēkā izvietotās infrastruktūras sakārtošanu, taču vienošanās neesot panākta.

Vienlaikus ir saņemts brīdinājums no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) par nepieciešamību demontēt neatbilstošu kabeļu infrastruktūru.

Lai sakārtotu savu klientu īpašumus, novērstu ugunsdrošības un cita veida bīstamību māju iedzīvotājiem, kā arī nesaņemtu administratīvos sodus, kas var gulties uz dzīvokļu īpašnieku pleciem, RNP sākot ar šodienu, plāno sākt nelegālo un neaktīvo elektronisko sakaru tīklu likvidācijas procesu dzīvojamajās mājās. Mērķis ir palielināt drošības līmeni daudzdzīvokļu namos, ko apsaimnieko RNP, tādēļ īpaši tiks pārskatītas kāpņu telpas, bēniņi un jumti.

RNP norāda, ka bieži vien elektronisko sakaru tīkli tiek izvietoti neatbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, piemēram, tiek izvietoti ventilācijas šahtās un dūmvados. Noteikumi nosaka, ka iekšējo kabeļu līnijas visiem pieejamās vietās jāizvieto slēptā veidā - ēku kāpņu telpās, koridoros un citās visiem pieejamās vietās kabeļus jāievieto stāvvadā, savukārt ēku pagrabos, bēniņos un zemgrīdas šahtās kabeļus jāievieto aizsargcaurulēs vai jānovieto uz mehāniskām konstrukcijām, kas paredzētas kabeļu stiprināšanai pie ēkām.

Vairumā gadījumu, kad tiek konstatēti pārkāpumi kabeļu izvietošanā, neatbilstošu stiprinājumu un pārsegumu šķērsošanas hermetizācijas procesa dēļ tiek nopludināti ēku bēniņi, kā arī dzīvokļi. Tāpat, identificējot nelegālos tīklus un nelegālos pakalpojumu sniedzējus, tiks sakārtoti gan bēniņi, gan ēkas kāpņu telpās ierīkotie kabeļu skapji un ēku jumti, norāda RNP.

RNP ir uzrunājis Latvijas Interneta asociāciju ar lūgumu apzināt visus elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējus un informēt par darbībām, kas tiks sāktas šodien. Veicot jebkuru elektronisko sakaru tīklu instalāciju, nepieciešams nodrošināt to marķēšanu un jāveic saziņa ar RNP par nelikumīgu un neatbilstoši izbūvētu tīklu pārnešanu. Tajos gadījumos, kur šīs darbības netiks veiktas, izbūvētie tīkli tiks demontēti.

RNP ir Latvijas lielākais namu apsaimniekošanas uzņēmums. Tas tika izveidots, apvienojot 15 pašvaldības namu pārvaldīšanas kapitālsabiedrības, lai nodrošinātu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanu pēc vienotiem principiem un uzlabotu pašvaldības kā dzīvojamo māju pārvaldnieka sniegto pakalpojumu kvalitāti. Uzņēmums apsaimnieko ap 4000 ēku, kurās pakalpojumus saņem ap 160 000 klientu.