VIDEO, FOTO: Pie Rīgas pils pulcējas protestētāji [papildināts 23:38]

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Saeimas deputāta Alda Gobzema organizētajā protesta akcijā pie Rīgas pils sapulcējušies ļaudis. Pēc aculiecinieku aplēsēm ap pulksten 16 bija pulcējušies aptuveni 1000 cilvēku.

Protesta akcijai turpinoties jau astoto stundu, pirms pusnakts pie Rīgas pils joprojām bija Aldis Gobzems un viņa atbalstītāji.

Rīgas dome saskaņā ar tiesībsargājošās iestāžu rekomedācijām, šī pasākuma rīkošanu neakceptēja. Arī pašvaldībai pēc saziņas ar organizatoru neesot radusies pārliecība, ka organizētājs uzņemsies atbildību par pasākumu, ja tas nenoritēs atbilstoši valstī spēkā esošajām regulējošajām normām.

Pēc aģentūras Leta aplēsēm,pēc plkst.16 pie pils varētu būt pulcējušies vairāk nekā 500 dalībnieku.

Savukārt pirms plkst.17 dalībnieku skaits varētu būt pārsniedzis 1000. Valsts polcijas aplēses savukārt liecina, ka ap pulksten 17.00 Rīgā, Pils laukumā, nesankcionēti pulcējas aptuveni 600 personas.

Cilvēki pulcējušies izklaidus plašā teritorijā. Lai izvairītos no policijas par epidemioloģiskās drošības regulējuma pārkāpšanu, pasākumā klātesošais Gobzems savu uzrunu sāka, stāvot kādas tuvējās ēkas vārtos.

Pēc policijas automašīnas tuvošanās attiecīgajai vietai akcijas atbalstītāji lielā skaitā ir apstājušies apkārt policijas mašīnai, neļaujot tai turpināt ceļu.

Pasākums lielākajā daļā teritorijas aizrit mierīgi. Tā laikā sākotnēji gan blakus policijas mašīnai, gan kādā pieguļošajā pagalmā aiz vārtiem tiek teiktas runas.

Paralēli Gobzems ar atbalstītājiem sarunājas un fotografējas. Daži dalībnieki vienojušies dejās un dziesmās.

Atsevišķi protestētāji tur mazākus un lielākus Latvijas karogus un plakātus ar iebildumiem pret nosacījumiem saistībā ar vakcinēšanos pret Covid-19.

Gobzems sanākušajiem solīja saorganizēt diskotēku un sagādīt korupcijas aisbergu, kas būšot lētāks nekā KNAB pasūtītais.

Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte apliecināja, ka savainojumu guvis viens no kārtības uzraudzīšanā iesaistītajiem likumsargiem. Viņš nogādāts medicīnas iestādē un tiek skaidroti apstākļi, taču policists nav cietis saistībā ar minēto " pirmšķietamo uzbrukumu policijas amatpersonai."

Aģentūra novēroja, ka, pirms sniegta mediķu palīdzība, likumsargs ilgāku laiku gulējis uz zemes.

Kāds cilvēks pie pils ieradies ar izkapti, kuras asmens pavērsts uz augšu. Izkapts kātā iedzītas vairākas naglas ar aso galu uz āru. Lai policisti viņam netiktu klāt, vairāki akcijas dalībnieki viņam apstājušies apkārt.

Atsevišķi cilvēki izsaka rupjas piezīmes un ļaunus novēlējumus policistiem.

Kā noskaidrots pašvaldībā, neļaut pasākuma rīkošanu esot rekomendējušas tiesībsargājošās iestādes. Arī pašvaldībai pēc saziņas ar organizatoru neesot radusies pārliecība, ka organizētājs uzņemsies atbildību par pasākumu, ja tas nenoritēs atbilstoši valstī spēkā esošajām regulējošajām normām.

Pašvaldība secinājusi, ka neesot lietderīgi nodrošināt organizatora tiesības rīkot pasākumu 20 cilvēkiem, jo tādējādi tiešā veidā tiktu apdraudētas citu cilvēku tiesības uz veselību, apdraudot visas sabiedrības veselības drošību.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks atzina, ka šai akcijai policija ir paredzējusi atsevišķu drošības pasākumu plāns, taču Ruks cer, ka sabiedrības inteliģences pakāpe ir pietiekami augsta, lai neļautos provokācijām.

Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks iepriekš atzina, ka šai akcijai policija ir paredzējusi atsevišķu drošības pasākumu plāns, taču Ruks cer, ka sabiedrības inteliģences pakāpe ir pietiekami augsta, lai neļautos provokācijām.

Lai izvairītos no policijas par epidemioloģiskās drošības regulējuma pārkāpšanu, pasākumā klātesošais Gobzems savu uzrunu sāka, stāvot kādas tuvējās ēkas vārtos.Pēc policijas automašīnas tuvošanās attiecīgajai vietai akcijas atbalstītāji lielā skaitā ir apstājušies apkārt policijas mašīnai, neļaujot tai turpināt ceļu.Valsts policija atkārtoti aicina pasākuma organizatorus pārtraukt šīs aktivitātes, iedzīvotājiem izklīst, nepulcēties, nedoties uz šo pasākumu, kā arī neļauties provokācijām

"Vienlaikus vēršam uzmanību, ka pretēji publiskajā vidē izskanējušajai informācijai, satiksme uz Vanšu tilta nav traucēta nedz transportlīdzekļiem, nedz gājējiem," apgalvo Valsts policija.

VP kopumā pret Saeimas deputātu Gobzemu sākusi pāris desmitus administratīvo pārkāpumu procesu par iespējamiem pārkāpumiem viņa politiskajos pasākumos.

Svarīgākais