Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Clean R" : Neesam galvenie vainīgie pie nenotīrītā sniega Rīgā

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Vides pakalpojumu uzņēmuma SIA "Clean R" pārziņā Rīgā ir tikai apmēram 5% ietvju trijās priekšpilsētās, tādēļ izcelt kompāniju kā galveno vaininieku pie nenotīrītā sniega nav korekti, pauda "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics.

Viņš uzņēmuma vārdā atvainojas rīdziniekiem, kuru pārvietošanās pa Rīgas ietvēm nedēļas nogalē bija apgrūtināta. Situācija esot sarežģīta, taču uzņēmums darot visu, lai to iespējami ātri atrisinātu.

"Vienlaikus nevaru noklusēt faktu, ka "Clean R" pārziņā Rīgā ir tikai apmēram 5% ietvju trijās priekšpilsētas," piebilst Levics.

Rīgas ielas, tilti un atlikušie 95% ietvju ir pašvaldības un privāto uzņēmumu, namu apsaimniekotāju un autostāvvietu pārraudzītāju pārziņā.

Šāda sadrumstalotība neveicinot efektīvu un savlaicīgu darbu pie ietvju attīrīšanas no sniega, un nav īsti korekti izcelt pakalpojumu sniedzēju, kas atbildīgs par 5% rezultāta, kā galveno vaininieku sarežģītajai situācijai pilsētā, uzskata Levics.

Tāpat viņš norādīja uz Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Viļņa Ķirša (JV) pirmdien publiski pausto intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma", ka "iepriekšējās nedēļas nogalē esam piedzīvojuši īpaši intensīvu snigšanu, sasniedzot tādu sniega segas biezumu, kāda nav bijusi pat dažās ziemās visas sezonas laikā".

Pēc Levica sacītā, cīņā ar nepieredzēti lielo sniega apjomu uz laiku zaudēja virkne stratēģiski nozīmīgu pakalpojumu sniedzēju - starptautiskā lidosta "Rīga", "Latvijas dzelzceļš", "Rīgas satiksme", ielu un tiltu uzturētāji, kas arī saņēmuši līgumsodus.

Viņš uzsvēra, ka, apzinoties situācijas nopietnību, jau 3.decembrī uz Rīgas ietvēm un teritorijās, kuru uzturēšana ziemā ir "Clean R" pārziņā, atradās visas, vairāk nekā 80, uzņēmuma rīcībā esošās tehnikas vienības un cilvēki. Tai pašā dienā piesaistīti arī papildspēki, lai turpinātu nodrošināt ietvju tīrīšanu arī ārkārtas situācijā.

"Līdz šim brīdim bez pārtraukuma esam turpinājuši strādāt 24/7 režīmā, lai situāciju stabilizētu. Šobrīd no sniega atbrīvotas 80% "Clean R" pārziņā esošo ietvju. Tomēr turpinām darbu maksimālas jaudas režīmā, lai nodrošinātu 100% rezultātu," uzsvēra "Clean R" valdes loceklis.

Levics atklāja, ka Latvijas mērogā "Clean R" pārziņā kopumā ir gandrīz 700 kilometru ielu un ceļu tīrīšana ziemas periodā, kā arī vairāk nekā 1,82 miljoni kvadrātmetru publisko un privāto teritoriju.

Viņš atzina, ka intensīvās snigšanas dēļ visas nedēļas garumā bijuši sarežģījumi arī ar darbu izpildi Rēzeknē, kur arī uzņēmums nodrošina ietvju tīrīšanu. Pirmdien uzņēmuma pārstāvji tikušies ar Rēzeknes domes vadību, un esot panākta vienošanās par tālākajiem soļiem, tostarp par operatīvo sanāksmi katru otro dienu, lai atskaitītos par padarīto un atbilstoši pašvaldības norādījumiem "mainītu fokusu, ja tas būs nepieciešams".

Pārrunātas arī savstarpējās sadarbības uzlabošanas iespējas, jo arī šobrīd Rēzeknē esot ietves, kuras "Clean R" nespēj iztīrīt tikai tāpēc, ka, piemēram, sniegu nav izvedis cits dienests.

Levics arī uzsvēra, ka "Clean R" neatsakās no līguma saistībām, tostarp no līgumā paredzētajiem sodiem.

Rēzeknē, kur ikdienas režīmā uzņēmums nodrošina sešas tehnikas vienības, jau pirmdien tehniskais nodrošinājums ticis dubultots, nosūtot vēl septiņas tehnikas vienības.

Tāpat uzņēmums intensīvā režīmā turpinot ietvju attīrīšanu no sniega Valmierā, Jūrmalā, Tukumā un Liepājā, kur neesot problēmu komunicēt.

"Šajās pašvaldībās gadiem ilgā sadarbībā esam līdz detaļām noregulējuši savstarpējo komunikāciju un situāciju risinām kā saliedēta komanda. Tas palīdz operatīvāk reaģēt arī akūtu situāciju gadījumā," klāsta "Clean R" valdes loceklis.

Jau vēstīts, ka attiecībā uz Rīgas pašvaldības atbildībā esošo ietvju, kas ir ap 5% no visām ietvēm pilsētā, tīrīšanu pašlaik spēkā ir līgums ar uzņēmumu "Clean R". Pēc Ķirša teiktā, ja šo ietvju tīrīšana neuzlabosies, tad ar šo uzņēmumu nāksies līgumu lauzt.