Rīgas lidostā sliktas redzamības dēļ lidmašīna nobraukusi no skrejceļa; notikušais tiks izmeklēts [papildināts 15.50]

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Pēc negadījuma, kad Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airbaltic" lidmašīna nobrauca no manevrēšanas ceļa, lidlauks Rīgas lidostā būs slēgts līdz plkst.17, nevis līdz plkst.15, kā bija ziņots sākotnēji, informēja lidostas pārstāve Ilze Salna.

Lidostas pārstāve Ilze Salna pastāstīja, ka aviācijas negadījuma dēļ lidostas skrejceļš pašlaik ir slēgts. Lidostas atbildīgie dienesti un aviokompānijas pārstāvji strādā notikuma vietā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā informēja, ka aviācijas negadījums noticis īsi pirms plkst.12. Lidmašīnas pasažieri un apkalpe evakuēti, neviens cilvēks nav cietis.

Pēc gaisa kuģa aizvilkšanas no perona daļas un nogādāšanas stāvvietā lidostas dienesti inspicē skrejceļu un sakārto negadījuma vietu drošai lidojumu atsākšanai. Atbilstoši noteiktajām procedūrām tiks veikta negadījuma izmeklēšana.

Incidentā neviens pasažieris neguva savainojumus, un visi 44 pasažieri tika droši nogādāti lidostas terminālī. Lidmašīna ir veiksmīgi nogādāta stāvvietā tālākas inspekcijas veikšanai.

Kamēr lidlauks ir slēgts, ir iespējama lidojumu atcelšana, aizkavēšanās vai novirzīšana uz citām lidostām. Lidosta "Rīga" aicina pasažierus, kuriem šajā laikā paredzēts lidojums uz vai no lidostas "Rīga", sazināties ar savām aviokompānijām, lai precizētu informāciju par plānoto lidojumu.

Notikušais negadījums tiks izmeklēts, žurnālistiem pavēstīja VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" valdes loceklis Artūrs Saveļjevs.

Viņš teica, ka negadījums uz skrejceļa notika īsi pēc plkst.12, lidmašīnai iebraucot zālājā. Lidostas operatīvie dienesti nekavējoties devās uz notikuma vietu, pasažieri tika evakuēti un jau ir devušies mājās.

Pēc Saveļjeva teiktā, lidmašīna ir uzvilkta atpakaļ uz skrejceļa. Lidosta atsevišķi informēs, kad skrejceļš atkal būs brīvs un lidaparāts tiks aizvilkts prom.

Tās lidmašīnas, kurām bija plānots nolaisties, ir devušās uz citiem lidlaukiem. Vienu lidojumu atcēlusi Polijas lidsabiedrība "LOT".

"airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss stāstīja, ka lidmašīnā, kas pēc lidojuma no Stokholmas lidostā nobrauca no manevrēšanas ceļa, atradās 44 pasažieri - 16 lokālie un 28 tranzīta pasažieri. Neviens no viņiem nav cietis.

Lidaparātu "airBaltic" vedīs uz inspekciju.

Negadījums Rīgas lidostā ietekmējis aptuveni 700 pasažieru un četrus plānotus "airBaltic" lidojumus.

Iepriekš Civilās aviācijas aģentūras (CAA) pārstāvis Aivis Vincevs pastāstīja, ka CAA seko līdzi situācijai saistībā ar aviācijas negadījumu lidostā.

"airBaltic" pārstāve Alise Bethere pavēstīja, ka aviokompānijas reisa BT102 no Stokholmas lidmašīna "Airbus A220-300" piektdien spēcīgas snigšanas dēļ no skrejceļa noslīdēja pēc nosēšanās.

Pēc Betheres sniegtās informācijas, visi 44 pasažieri tika droši nogādāti lidostas terminālī, savukārt lidmašīna tiks nogādāta angārā tālākas inspekcijas veikšanai.

"airBaltic" strādā ciešā sadarbībā ar iestādēm un vēlāk sola sniegt papildu informāciju. "airBaltic" arī atvainojas pasažieriem par sagādātajām neērtībām.

Šobrīd skrejceļa izmantošana kā izlidojošajiem, tā ielidojošajiem reisiem ir slēgta līdz plkst.15. Ielidojošie reisi tiek novirzīti uz citu valstu lidostām, savukārt izlidojošo reisu izlidošana kavēsies.

Vincevs pastāstīja, ka šobrīd ir informācija, ka kavējas deviņi izlidojošie un trīs ielidojošie reisi.