Līvu laukumā uzstādīta no atkritumiem veidota egle

© twitter.com

Šonedēļ Rīgā, Līvu laukumā, uzstādīta deviņus metrus augsta Ziemassvētku egle, kas veidota no pārstrādājamiem atkritumiem, aicinot ikvienu garāmgājēju uz apdomīgāku iepirkšanos un ilgtspēju, atbrīvojoties no atkritumiem, pavēstīja egles uzstādītāju - vides pakalpojumu uzņēmuma SIA "Clean R" - pārstāvji.

Ar egles palīdzību "Clean R" vēlas vērst sabiedrības uzmanību uz racionālāku dāvanu izvēli. Sociālās kampaņas "Nenoroc nākotni!" gaitā pēc vides pakalpojumu uzņēmuma "Clean R" pasūtījuma mākslas instalāciju radīja tēlnieks Haralds Gerts ar savu komandu.

Svētku egle veidota no tādiem pārstrādājamiem atkritumu veidiem kā plastmasas, metāla un papīra iepakojumiem, riepām, bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem un elektroprecēm. Ar tālruni, nolasot kvadrātkodu pie instalācijas, apmeklētājs tiek aizvadīts uz sociālās kampaņas interneta platformu "nenoroc.lv". Tajā iespējams gan noskatīties īsus video par to, kā atkritumi pārvēršas materiālos un nonāk līdz pārstrādei jaunās precēs, gan arī iepazīties ar viegliem, bet efektīviem padomiem, kā ikviens, tikai nedaudz pamainot savus ikdienas paradumus, var būtiski samazināt radīto atkritumu apjomu.

"Mums kā vides pakalpojumu uzņēmumam, kurš ik dienas redz to milzīgo atkritumu daudzumu, ko cilvēki rada, ir būtiski aicināt sabiedrību un katru tās indivīdu nedaudz apstāties un kļūt apdomīgiem savos ikdienas paradumos pērkot, tērējot un izmetot. Šķirojot mēs varam būtiski samazināt noglabājamo atkritumu apjomu un taupīt dabas resursus, jaunas lietas radot no otrreizējām izejvielām," komentē "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics.

Mākslas instalācija ir daļa no vides pakalpojumu uzņēmuma "Clean R" sadarbībā ar SIA "Eko rija" īstenotās sociālās kampaņas, lai samazinātu pārmērīgu patēriņu un atkritumu daudzumu Latvijā. Kampaņas mērķis ir ne vien pievērst uzmanību draudiem, ko vides un cilvēku veselībai rada arvien lielākais patēriņš un atkritumu daudzums, bet arī rosināt ikvienu mainīt ikdienas paradumus, nodrošinot labāku rītdienu.

"Clean R" reģistrēts 2004.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,2 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir AS "TAK investīcijas", bet patiesais labuma guvējs - Guntars Kokorevičs.

Pagājušajā gadā "Clean R" strādāja ar 41,028 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,3% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa palielinājās par 43,2% un bija 4,407 miljoni eiro.