Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Domā notiks atvadīšanās no Latvijas diplomātes Ainas Nagobads-Ābols

© f64.lv, Kaspars Krafts

29. septembrī Parīzē 101 gada vecumā mūžībā devās Latvijas diplomāte Aina Nagobads-Ābols, un atvadīšanās no bijušās vēstnieces notiks Rīgas Domā 16.oktobrī plkst.14,  informē Ārlietu ministrijā (ĀM).

Pēc atvadu dievkalpojuma klātesošajiem būs iespēja uzkavēties Rīgas Doma krustejā, pieminot un godinot diplomātes dzīvi. Būs arī atvērta līdzjūtību grāmata. Ieeja Rīgas Domā notiks no plkst.13.30.

ĀM norādīja, ka, iemiesojot Latvijas valstiskuma un diplomātijas gadsimtu, viena no pirmajām Latvijas vēstniecēm atjaunotajā Latvijā, Nagobads-Ābols ir sniegusi nozīmīgu ieguldījumu Latvijas ārlietu dienesta izaugsmē. Viņa bija pirmā Latvijas vēstniece Francijā, Spānijā un Portugālē, kā arī pastāvīgā pārstāve UNESCO pēc valsts neatkarības atgūšanas.

Nagobads-Ābols ir apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru, Francijas Goda Leģiona ordeņa III šķiru un Portugāles Lielā Nopelnu krusta I šķiru. 2019.gadā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), iedibinot jaunu tradīciju pasniegt balvu par mūža ieguldījumu Latvijas ārpolitikā, pirmo apbalvojumu piešķīra ar asu prātu, drosmi, valodu zināšanām, inteliģenci un šarmu apveltītajai Nagobads-Ābols.

Šā gada 9.jūnijā, Nagobads-Ābols 101.jubilejā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tika atklāta un līdz septembra beigām bija apskatāma vēstniecei veltītā izstāde "Gadsimta latviete". Izstāde novembrī būs apskatāma Parīzē, kur Nagobads-Ābols pavadījusi lielu mūža daļu.