Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Galleria Riga" darbu pārtraucis vakcinācijas pret Covid-19 punkts

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Tirdzniecības centrā "Galleria Riga" no pirmdienas darbu pārtraucis vakcinācijas pret Covid-19 punkts un ārkārtējās situācijas laikā turpinās darbu tikai "zaļajā režīmā", informē "Galleria Riga" pārstāvji.

Kā skaidroja tirdzniecības centrā, ņemot vērā "Galleria Riga" infrastruktūru un veikalu izvietojumu, saskaņā ar valdības noteiktajiem rīkojumiem tur nav iespējams pēc būtības pilnībā nodalīt vakcinēto un nevakcinēto plūsmas uz pirmās nepieciešamības un sekundāro veikalu ieejām. Tādēļ ir pieņemts lēmums pāriet uz tikai "zaļo režīmu", sniedzot iespēju iepirkties un saņemt pakalpojumus jebkurā no "Galleria Riga" veikaliem tikai tiem apmeklētājiem, kuri varēs uzrādīt atbilstošu Covid-19 sertifikātu.

"Esam par vakcināciju. Par solidaritāti ar mediķiem un vakcinēto sabiedrības daļu. Par noteikumiem, kas attiecas uz visiem kopēja mērķa vārdā, lai nākotnē varam atgriezties pie ikdienas dzīves ritma bez ierobežojumiem," sacīja "Galleria Riga" vadītāja Zane Šulca.

Vienlaikus viņa atzina, ka pēc 8.oktobra Ministru kabineta sēdes, kurā lēma par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, palikusi "rūgta pēcgarša". "Divās dienās bijām spiesti pārgrupēties - iepirkt iekārtas Covid-19 sertifikātu pārbaudei, organizēt ievērojamus papildu apsardzes resursus tirdzniecības centra ieeju kontrolei, sagatavot un izvietot informatīvus materiālus un visus nepieciešamos norādījumus. Šīs brīvdienas tika pavadītas intensīvā darbā un saziņā ar darbiniekiem, nomniekiem, piegādātājiem un pakalpojumu sniedzējiem, skaidrojot jauno kārtību, kurā pašiem joprojām nezināmā ir daudz," teica Šulca.

Viņa norādīja, ka tas viss prasa arī vērā ņemamas papildu investīcijas ne tikai visa iepriekš pieminētā īstenošanai, bet arī ilgtermiņā. "Piemēram, ievērojamu apsardzes dienesta papildus darbinieku piesaistei uz visu ārkārtējās situācijas periodu. Taču kopumā uzskatu, ka brīvdienu laikā esam spējuši pārorganizēt darbu atbilstoši prasībām," teica Šulca.

Pie "Galleria Riga" ieejām ir izvietotas norādes, kas informē par iespēju ienākt tirdzniecības centrā tikai ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Ienākot tirdzniecības centrā ir apsardzes dienesta kontroles posteņi, kuros tiek verificēti apmeklētāju uzrādītie sertifikāti un personu apliecinoši dokumenti.

Tirdzniecības centra pārstāvju līdz pusdienas laikam veiktie novērojumi liecina, ka apmeklētāji ir labi informēti par jauno kārtību un jau laikus gatavo sertifikātus un dokumentus uzrādīšanai.

Vienlaikus ir neliela daļa apmeklētāju, kura aizmirsusi personu apliecinošus dokumentus, tādēļ spiesti doties prom un pavisam neliela daļa, kuri ieraugot paziņojumus pie tirdzniecības centra ieejām dodas prom.

"Varam pieņemt, ka šie ir apmeklētāji bez vakcinācijas sertifikāta. Esam novērojuši, ka ir gana daudz apmeklētāju no ārvalstīm, ārpus Eiropas Savienības, kas nedaudz palēnina verifikācijas procesu pie ieejām, tomēr lielākā daļa šādu klientu pēc sertifikāta pārbaudes tiek tirdzniecība centra telpās. Uz šo brīdi konfliktsituācijas nav bijušas," stāstīja tirdzniecības centrā.

Savukārt tirdzniecības centra "Olimpia" mārketinga direktors Rainers Helds atzina, ka "Olimpia" veltījusi visas brīvdienas, lai pēc 8.oktobra valdības lēmuma būtu gatavi jaunajiem noteikumiem.

"Mēs esam pilnībā gatavi. Protams, pircējiem jāņem vērā, ka nelielas neērtības var sekot. Pirmās dienas noteikti parādīs, cik esošais regulējums ir darboties spējīgs," sacīja Helds.

Līdz šim iedzīvotāji esot bijuši ļoti saprotoši un ievēro "Olimpia" darbinieku lūgumus uzrādīt sertifikātus vai to, ka ir ierobežojumi tiem, kuri šos sertifikātus uzrādīt nevar. "Starpgadījumi nav novēroti," teica Helds.

Jau vēstīts, ka no pirmdienas valstī uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija, tādējādi spēkā stājoties vairākiem Covid-19 izplatības novēršanai paredzētiem ierobežojumiem.

Tostarp ieviesti ierobežojumi tirdzniecības vietām. Tirdzniecības vietas, kuras varēs apmeklēt arī personas bez Covid-19 sertifikāta, ir pārtikas veikali, aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, telekomunikāciju veikali un degvielas uzpildes stacijas. Šajās vietās uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 25 kvadrātmetru platība.

Savukārt, strādājot drošajā režīmā, uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 15 kvadrātmetri.

Brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros varēs strādāt tikai pārtikas veikali, aptiekas, optikas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali un telekomunikāciju veikali. Tāpat būs pieejami tādi pakalpojumu sniedzēji kā kurpnieks un ķīmiskās tīrītavas.