"Delna" no Rīgas domes gribēja 6672 latus

Iepriekšējā Rīgas domes (RD) sasaukuma laikā sabiedrība par atklātību Delna vēlējās sagatavot pretkorupcijas pasākumus domē, no pašvaldības prasot 6672 latus. Respektīvi, pašvaldībai būtu jāapmaksā pētījums, kuru tā nebija ne prasījusi, ne pasūtinājusi.

Vakar RD darba kārtībā parādījās jautājums Par Rīgas domes un sabiedrības par atklātību "Delna" sadarbību korupcijas risku novēršanai Rīgas domē.

RD Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC) Neatkarīgajai izteica neizpratni par Delnas vēlmi, jo jau notiek apmierinoša sadarbība ar KNAB. Viņš pat nav bijis informēts, ka tāda tikšanās paredzēta. RD Birokrātijas apkarošanas centra vadītājs Sergejs Novikovs Neatkarīgajai neslēpa: "Delna to gribēja, un uzaicināju Delnu uz tikšanos ar deputātiem." Viņš uzskata, ka vajadzētu sastrādāties ar abām organizācijām. Tiesa, Delnas direktores Lauras Miķelsones vēstījums vakar bija īss. KNAB vismaz nolasīja lekciju par interešu konfliktu, bet viņa vēlējās noskaidrot, vai RD deputāti atzīst korupcijas riskus domē un ko viņi darīs, lai tos novērstu.

KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece sacīja, ka ar RD ir pārrunāti dažādi jautājumi, bet akcents likts uz konsultēšanu un izglītošanu. Pēdējā vizīte bija saistīta ar Birokrātijas apkarošanas centra izveidi. "Daiņa Turlā vadītajā komitejā pārrunājām, kur ir vislielākie korupcijas riski domē. Vērsām viņa uzmanību uz faktu, ka pašreiz domē ir daudzi darbinieki, kuri līdz šim nav bijuši valsts amatpersonas. Viņiem nepieciešams zināt par ierobežojumiem un aizliegumiem, atrodoties šādā statusā," norāda D. Kurpniece. Vakar deputātiem bija iespēja noklausīties lekciju par valsts amatpersonām likumā noteiktajiem ierobežojumiem un aizliegumiem.

Deputātiem radās interese, kāpēc RD nav saņemts Delnas pērn veiktais pētījums par korupcijas riskiem pašvaldības iestādēs. Delnas mājaslapā ir informācija, ka 2008. gada otrajā pusē ar Nīderlandes vēstniecības finansiālu atbalstu sabiedriskā organizācija sākusi projektu Pretkorupcijas pasākumi Rīgas domē – sabiedrības līdzdalība korupcijas mazināšanā. Tā ietvaros tika veikts arī plašāks pētījums par korupcijas risku izvērtējumu RD Pilsētas attīstības departamentā, Labklājības departamentā un Īpašuma departamentā. Jau tolaik iepriekšējā sasaukuma deputāti bija sašutuši, ka tikai pēc pētījuma uzsākšanas Delna prasīja līdzfinansējumu RD, iepriekš nekonsultējoties, toties Pilsētas attīstības departaments pirms Delnas pētījuma bija uzdevis šos jautājumus izvērtēt auditoru firmai. Kopā ar sabiedriskās domas aptauju pašvaldībai tas izmaksājis nepilnus 60 000 latu. Pamatojoties uz auditu, tika veikts Pilsētas attīstības departamenta reorganizācijas plāns, lai mazinātu korupciju. Toreizējā Pilsētas attīstības komitejas vadītāja Sarmīte Pīka bija sašutusi, ka tiek veikts nelietderīgs un dubults darbs, no kura lauvas tiesu jau padarījusi RD.