Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

FOTOREPORTĀŽA: Vairāk nekā 1000 protestētāju izsaka ultimātu Levitam [papildināts plkst. 15.45]

© Kaspars Krafts/F64

Uz partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) līdera Aināra Šlesera izsludināto pasākumu par brīvprātīgu vakcināciju sestdien pusdienlaikā Rīgā, 11.novembra krastmalā, sapulcējušies vairāk nekā 1000 cilvēku.

Kā sociālajā vietē Facebook ziņo Valsts policija, ap pulksten 15.00 no krastmalas cilvēki devās prom. Policija aizvien seko līdzi notiekošajam, cilvēku plūsmai un aicina iedzīvotājus turpmāk nepulcēties un ievērot epidemioloģiskās drošības prasības.

Ap pulksten 12.00 protestētāji pulcējās pie Pulvertorņa un, dziedot latviešu dziesmas, devušies uz Krastmalu, kur apstājās pie Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcas, lai nodziedātu "Bēdu, manu lielu bēdu" un tad turpināja ceļu uz Krastmalu.

Protesta organizartori aicināja protesta dalībniekus ievērot divu metru distanci. Piketu sanākušie atklāja, kopā izpildot Latvijas valsts himnu Krastmalā.

Vispirms sanākušos uzrunāja Ainārs Šlesers, kurš izklāstīja piketa nosacījumus. Tad vārds tika dots bijušā politiķa Arvīda Ulmes sievai Diānai Ulmei. Savukārt "Latvija pirmajā vietā" pārstāve, bijusī parlamentāriete Linda Liepiņa klātesošos iepazīstināja ar ultimāta nosacījumiem Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Klātesošos uzrunāja arī "Memory water" ("atmiņas ūdens") dibinātājs un lapas "Mainampasauli.news" veidotājs Jānis Pļaviņš, kurš izkliedza dažādus saukļus. Dažus vārdu teica arī uzņēmējs Vilis Krištopans, bet pēc viņa skarbu kritiku valdībai un prezidentam uzrunā pauda Ainārs Šlesers.

Protestā izskanējuši saukļi, aicinot ļaut studēt, neuzspiest vakcinēšanos pret Covid-19 un pārstrādāt noteikumus par masku valkāšanu.

Tikmēr Valsts policija iepriekš ziņoja, ka uz piketu ir sapulcējušies aptuveni 500 cilvēku. Likumsargi norāda, ka piketa organizatori un dalībnieki šobrīd ir pārkāpuši epidemioloģiskās drošības prasības. Uz vietas dežūrē policijas darbinieki, kuri strādā pēc iepriekš izstrādāta plāna.

Pirms piketa Ainārs Šlesers uzsvēra, ka netiek plānots organizēt valsts apvērsumu, bet likumīgā ceļā sākt Kariņa-Levita režīma nomaiņu.

Piketā plānots izvirzīt "ultimātu" Valsts prezidentam Egilam Levitam, lai saglabātu brīvprātīgu vakcināciju pret Covid-19 un citas prasības.

Līdzīgas protesta akcijas šodien tiek organizētas arī citās valstīs. Pēc A. Šlesera teiktā, tas notikšot 180 pilsētās un 40 valstīs.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Valsts policija vakar izplatīja paziņojumu, kurā aicināja protesta akciju organizatorus un potenciālos dalībniekus būt apdomīgiem, atbildīgiem un izvērtēt riskus. "Veids, kā šo protesta akciju organizatori un iniciatori plāno šos pasākumus, var būt ārkārtīgi liels risks gan sabiedrības drošībai, gan veselībai. Papildu tam šādas protesta akcijas neizslēdz arī eskalācijas riskus, " norāda policija. Turklāt, administratīvās atbildības likums nosaka, ka administratīvā pārkāpuma izdarīšanas priekšmeti var tikt konfiscēti. Ja policija konstatēs epidemioloģiskās drošības, ceļu satiksmes vai citus pārkāpumus, pārkāpēji tiks saukti pie atbildības, brīdina policija.