Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas domes deputāts: Atkritumu šķirošanu Rīgā plānojam noteikt kā obligātu

© F64

“Nešķirotie atkritumi paliks arvien dārgāki un dārgāki. Vai tā būs Rīga, Balvi vai Ventspils, diemžēl, visur tā notiks. Tās ir tās sekas. Mums ir jāmaksā par to, ka piesārņojam vidi,” TV24 raidījumā ZiņuTOP norādīja Rīgas domes “Par/Progresīvie” frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

Viņš skaidroja, ka šobrīd tiek gatavotas divas iniciatīvas. “Šobrīd pie mājām atkritumus šķirot ir iespējams brīvprātīgi, prasot apsaimniekotājam tuvumā novietot šķirošanai paredzētos konteinerus. Ceru, ka vēl šogad paspēsim pieņemt, ka apsaimniekotājam būs obligāti jāizvieto šķirojamie konteineri. Otra iniciatīva ir pasaulē jau zināma lieta, bet Latvijā kaut kas jauns- bioloģisko atkritumu jeb komposta veidošana. Tādā veidā ir iespējams samazināt cenu par 30%, ja konteineri būs pilni,” skaidro domnieks. “Tā ir mūsdienu realitāte- atkritumi tiek radīti arvien vairāk, un mums ir jādomā, kā mēs varam tos samazināt.”

Komentējot to, ka atkritumu apglabāšanas uzņēmums SIA Getliņi EKO iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram priekšlikumu par atkritumu tarifu paaugstināšanu par vairāk kā 90%, Kossovičs teica: “Mēs jau arī nedaudz turam īkšķus, lai neļautu šo tarifu tik būtiski kāpināt, bet visas indikācijas rāda, ka, visticamāk, tas tiks atbalstīts.”

Kā liecina informācija “Getliņi EKO” mājaslapā, tad plānotā tarifu maiņa apstiprināšanas gadījumā stāsies spēkā 2022.gada 1.janvārī. Spēkā esošā tarifa izmaiņas ir saistītas ar jaunas poligona infrastruktūras izbūvi un ekspluatāciju, tai skaitā pieaugums pamatlīdzekļu nolietojuma izmaksās saistībā ar investīcijām poligona infrastruktūrā, jaunas bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīcas ekspluatācijas uzsākšanu, ietekmes uz vidi samazināšanas izmaksām, personāla izmaksām, sabiedrības izglītības izmaksām, kā arī izmaiņām poligonā notiekošajos procesos.