Sarkanā terora un padomju nometņu upuru piemiņas dienā Rīgā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

5. septembrī Brīvības ielā 61 plkst. 16:00 pie Latvijas Okupācijas muzeja “Stūra mājas” pieminekļa “Melnais slieksnis” tiks organizēta jau pa tradīciju kļuvusi komunistiskā multietniskā genocīda upuru piemiņas ceremonija.

Sarkanā terora un padomju politisko nometņu upuru piemiņas godināšanas tradīcija aizsākās PSRS 1972. g. 5. septembrī īpašā režīma nometnē Nr. 36 (Urālā), politisko ieslodzīto grupai dibinot tradīciju - šajā datumā godināt visu PSRS tautu Sarkanā terora upuru piemiņu.

5. septembris bija izvēlēts tīšām - šajā datumā 1918. g. padomju Krievijas valdība pasludināja “Sarkanā terora dekrētu”, iezīmējot komunistiskā genocīda politiku, kas nākamajās desmitgadēs kļuva par vienu no padomju valstiskuma balstiem, ejot bojā miljoniem daudzu tautu cilvēkiem.

1972. gadā multietniskā iniciatīvā grupa, kuras sastāvā piedalījās krievi, ukraiņi, latvieši, lietuvieši, igauņi un Kaukāzu tautu pārstāvji godināja upuru piemiņu, uz baltā palaga uzberot nelielu smilšu kaudzi, kurā tika ievietotas un aizdedzinātas sveces, lielākai svecei simbolizējot krievu tautu (kas visvairāk cieta no Sarkanā terora) un mazākām - pārējās PSRS tautas. Kopā tika noturēts aizlūgums.

Šīs datums tika atzīmēts arī citās nometnēs Mordovijā un Urālos, ka arī ārpus nometnēm kā PSRS laikā un pēc tās sabrukuma.

6. septembrī ar Rīgas Domes atbalstu norisināsies piemiņas ceremonija ar AREM un vieslektoru uzstāšanos. Precīza informācija par norisi sēkos nākamajās preses relīzēs.

Svarīgākais