Brīvības pieminekļa iekšienē plāno izveidot ceremoniju telpu

Nākamgad Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu varētu svinēt ar jaunu ceremoniju telpu, kas tiktu izbūvēta Brīvības pieminekļa iekšpusē, šodien, apskatot pieminekli, tikšanās laikā vienojās Rīgas domes amatpersonas un Rīgas Pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdeva Rīgas Pieminekļu aģentūrai tuvākās nedēļas laikā sagatavot konkrētus priekšlikumus un aptuveno naudas summu, kas būtu nepieciešama idejas īstenošanai, lai šo summu varētu iekļaut nākamā gada budžetā.

Goda telpa tiktu izmantota svinīgos gadījumos, tajā varētu attīstīt ar ziedu nolikšanu saistītas ceremonijas, Rīgā viesojoties ārvalstu amatpersonām, kā arī nozīmīgās svētku reizēs, pastāstīja Gailītis.

Gailītis pastāstīja par arhitekta Daiņa Bērziņa ideju nedaudz pārveidot telpā esošās kāpnes, kuras šeit saglabājušās no pieminekļa atklāšanas laikiem - tajās varētu iekārt gaismas griestus, savukārt gar to malām iekārt goda lentes no ziedu pušķiem, kurus Brīvības pieminekļa pakājē novietojušas dažādu valstu amatpersonas. Šīs lentes pieminekļa iekštelpā tiek kolekcionētas no 2006.gada.

Šī ideja esot tikai viena no versijām kā pārveidot šo telpu. Agrāk esot bijis arī izteikts priekšlikums veidot šeit fotoizstādi, kā arī citas idejas.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) ieteica Brīvības pieminekļa iekštelpas pārveidošanas ideju izstrādē sadarboties ar Latvijas Mākslas akadēmijas vai Rīgas Tehniskās universitātes studentiem.

Pieminekļu aģentūras direktors arī norādīja, ka būtu nepieciešams atrisināt jautājumu par stacionāras informatīvās plāksnes vai cita elementa izveidošanu, jo pašreizējā plāksne esot tikai pagaidu variants.

Gailītis pastāstīja, ka tieši šodien aprit 72 gadi, kopš 1938.gadā Brīvības piemineklis tika nodots Rīgai, toreizējam Rīgas rātes vadītājam Robertam Liepiņam svinīgi tika nodota arī pilsētas Zelta atslēga. Savukārt pats piemineklis tika atklāts 1935.gada 18.novembrī, un rīt tam apritēs 75 gadi.

Šim notikumam par godu Latvijas Pasts izdevis īpašu pastmarku "Brīvības piemineklim - 75", informēja Gailītis.

Uškovs un Ameriks uzkāpa apskatīt pieminekli arī tā augšā, un pēc nokāpšanas Gailītis pasniedza abiem domniekiem īpašas sarkanbaltsarkanas lentes, kuras tradicionāli saņemot visi, kas uzkāpuši piemineklī. Pieminekļu aģentūras direktors pasniedza domes vadībai arī Brīvības pieminekļa fonda izdotu grāmatu par pieminekļa vēsturi.

Jau ziņots, ka šodien Ušakovs un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) apmeklēja Brīvības pieminekli un tā iekštelpas. Domes vadība devās apskatīt pieminekli, lai iepazītos ar tā tehnisko stāvokli un spriestu par pieminekļa pamatnē esošās iekštelpas lietderīgāku izmantošanu.

Brīvības piemineklis veidots pēc tēlnieka Kārļa Zāles meta, arhitektonisko vadību veica arhitekts Ernests Štālbergs. Piemineklis uzcelts par tautas ziedotajiem līdzekļiem kā Latvijas brīvības simbols, un tā kopējais augstums ir 42,7 metri. Tajā izmantotie materiāli ir granīts, travertīns un varš.

Svarīgākais