Rīgas centrā atklāj divstāvu pazemes autostāvvietu

Rīgas centrā, zem biroju kompleksa "Zaļā 1", kas atrodas kvartālā starp Zaļo, Dzirnavu un Antonijas ielām, atklāta divstāvu pazemes autostāvvieta.

Baltijā pirmā pazemes autostāvvieta ar vaļēju perimetra pāļu sienu ir atklāta Rīgas centrā - zem biroju kompleksa Zaļā1, kas atrodas kvartālā starp Zaļo, Dzirnavu un Antonijas ielām. Autostāvvietas būvniecība tika uzsākta 2007. gada 19. septembrī; tās izbūvē izmantoti 10,5 km dzelzsbetona pāļu, 3000 tonnas metāla un 12 000 m3 betona, kas satilpa 1660 smagajās automašīnās - betona maisītājos. Aptuveni 65% pazemes autostāvvietas atrodas zem gruntsūdens līmeņa.

"Šeit ir bijusī upes gultne, tāpēc apstākļi būvniecībai pazemē ir ārkārtīgi sarežģīti. Turklāt te ir ļoti augsts gruntsūdens līmenis, bet blakus ir jau sen uzceltas ēkas. Bija nepieciešami sarežģīti tehnoloģiski risinājumi - ūdensnecaurlaidīga pāļu siena, kurā katrs pālis 880 mm diametrā ir ieurbts līdz dolomīta slānim, kopā ar dolomīta pamatni veidojot hermētisku 25 metrus dziļu baseinu. Izbūvēti pārsegumi ar trošu sistēmu, kur augšējam ir jānotur kravas automašīnas. Kvartālā esošais 7-stāvu dzīvokļu nams "sēž uz garāžas" - labiekārtotais pagalms faktiski ir autostāvvietas jumts. Autostāvvieta ir savienota ar viesnīcas, biroju un dzīvokļu namiem abos pazemes līmeņos ar liftiem un kāpnēm," skaidro stāvvietas un biroju nama apsaimniekotāja Larix Property valdes loceklis Romāns Astahovs.

Autostāvvietas izbūvē īpaša uzmanība pievērsta kā ugunsdrošībai - detektoru, dūmu novades, sprinkleru sistēmas iebūvēšanai, tā arī ūdensdrošībai. Pazemes autostāvvietā izbūvēti rezervuāri lietus ūdeņu savākšanai un īslaicīgai uzturēšanai, kamēr pilsētas tīkli neuzņem ūdens apjomus stipra lietus laikā. Autostāvvieta nav apsildāma, bet ir nosiltināta, lai pilnībā izmantotu pazemes priekšrocības - ziemas apstākļos tajā ir siltāk, bet vasarā - vēsāk.

Pašreiz autostāvvieta ir pieejama viesnīcas Alberts viesiem un mēneša abonentu īpašniekiem, taču jau tuvākā mēneša laikā paredzēts uzsākt maksas stāvlaukuma izmantošanu ikdienas vajadzībām ikvienam interesentam.

Biroju ēka Zaļā 1 atrodas Rīgas Klusajā centrā jūgendstila arhitektūras rajonā. 1899. gadā šī māja tika celta kā A. G. Rūtenberga tabakas fabrika. Pašreiz pēc rekonstrukcijas tā ir piecu stāvu moderna biroju ēka. XIX gadsimta beigās celtā fabrika ir rūpīgi renovēta, saglabājot ēkas vēsturisko vērtību, savukārt, pārbūvējot divus augšējos stāvus modernā stilā no stikla, bijušajai fabrikai piešķirta jauna dzīve.