18. novembra salūts ilgs deviņas minūtes

Latvijas Republikas proklamēšanas 92.gadadienai veltītā uguņošana 18.novembrī, kas norisināsies Daugavas krastmalā, ilgs deviņas minūtes.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja "Svētku aģentūras" projektu vadītājs Kalvis Kalniņš, svētku salūts dos pozitīvas emocijas.

Salūts, kā ierasts, norisināsies uz AB dambja, tādēļ, lai labāk redzētu priekšnesumu, skatītājiem ieteikts stāvēt gan 11.novembra krastmalā, gan otrā Daugavas pusē, kā arī skatītāji priekšnesumu varēs vērot no Akmens tilta un Vanšu tilta.

"Lai priekšnesums skatītājiem sniegtu vēlamo rezultātu, ieteiktu katram, kuram ir mobilais telefons ar radio uztvērēju, uguņošanas laikā uzslēgt "Radio SWH" programmu, jo radio sinhroni ar uguņošanu atskaņos muzikālo pavadījumu, līdz ar to cilvēki, stāvot jebkurā vietā un vērojot uguņošanu, varēs dzirdēt arī mūziku, kas kopā veido krāšņo svētku priekšnesumu," sacīja Kalniņš.

Valsts svētku uguņošanas priekšnesumam Kalniņš izvēlējies latviešu komponistu Imanta Kalniņa un Uģa Prauliņa skaņdarbus, jo tā ir mūzika, kas ceļ latviešu tautas pašapziņu, piemēram, Kalniņa "Pūt vējiņi" rada katrā cilvēkā pašapziņu, ka viņš ir latvietis, tāda bijusi arī doma un vēlme, izvēloties salūtam pavadošo mūziku.

Kalniņš atklāja, ka vēl aizvien skatītājus ir iespējams pārsteigt ar salūta priekšnesumiem. "Pirotehnikas izteiksmes līdzekļu ir ļoti daudz, un skatītāju var pārsteigt ar izveidoto kompozīciju, kas iekļauj gan mūzikas izvēli, gan pirotehniku. Kompozicionāli saliekot kopā visas detaļas, veidojas savs pirotehniskais rokraksts. Tas ir tāpat kā ar klavierēm, kurām ir noteikts taustiņu skaits, taču katrs komponists spēj radīt pilnīgi atšķirīgus skaņdarbus," pauda "Svētku aģentūras" pārstāvis.

Valsts svētku uguņošana sāksies plkst.21. Svētku uguņošanu televīzijas skatītājiem atspoguļos arī Latvijas Televīzija, telekompānijas LNT un "TV3".

Jau ziņots, ka iespēju nodrošināt 18.novembrī valsts svētku uguņošanu "Svētku aģentūra" ieguva, uzvarot septiņu dalībnieku konkurencē Rīgas svētku laikā notikušajās uguņošanas sacensībās.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments Latvijas Republikas proklamēšanas 92.gadadienai veltītā uguņošanas priekšnesuma sagatavošanai "Svētku aģentūrai" piešķirs 7438 latus, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

SIA "Svētku aģentūra" arī 2007.gadā rīkoja Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītu uguņošanas pasākumu. Toreiz ar uzņēmumu par uguņošanas pasākuma nodrošināšanu tiks slēgts līgums par 10 000 latu.

Svarīgākais