Ruselis: Pensionāru bezmaksas braukšana Rīgas sabiedriskajā transportā veicina ēnu ekonomiku

Pensionāru bezmaksas braukšana Rīgas sabiedriskajā transportā veicina ēnu ekonomiku - tādu viedokli šodien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē pauda Latvijas Bankas prezidenta vietnieks Andris Ruselis.

Cilvēkiem zūdot motivācija no algas maksāt nodokļus, ja ir zināms, ka, izejot pensijā, sabiedriskajā transportā visi varēs braukt par brīvu.

Vēlmi maksāt nodokļus, pēc Ruseļa teiktā, neveicina arī iemaksu likmes samazināšana pensiju otrajā līmenī.

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks pauda viedokli, ka valsts budžeta izdevumi ir jāsamazina, vienlaikus veicot valsts pārvaldes strukturālas reformas.

Ruselis norādīja, ka nevajag lolot "rožainas prognozes" sakarā ar iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu par 2,7%, jo ir jāizanalizē, uz kā rēķina tas ir noticis un cik noturīga būs šī izaugsme. Nākamajam gadam Latvijas Banka prognozējot IKP palielināšanos par 2%-2,2%, Finanšu ministrija - par 3,6%, bet Ekonomikas ministrija un Starptautiskais valūtas fonds - par 3%. Katrs procents IKP pieauguma dod valsts budžetam apmēram 100 miljonus latu, teica Ruselis.

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks atgādināja, ka ASV brokeriem ir teiciens par "beigta kaķa atlēcienu" - ja kaķis nokrīt no 80.stāva, tas palecas par vienu metru. Tāds "atlēciens" esot vērojams arī pēc tik strauja ekonomikas kritiena, kāds bija Latvijā.

Ruselis uzsvēra, ka paralēli ir jāpēta Latvijas eksporta noieta tirgi Eiropā, sevišķi tās "motorā" - Vācijā.

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks arī atgādināja, ka Latvija joprojām dienā tērē trīs miljonus eiro nenopelnītas, bet palienētas naudas.

Svarīgākais