Saskaņa un LPP/LC Rīgā izveido bloku pašvaldību vēlēšanām

© f64

Rīgas domē jau tagad pozīcijā esošie politiskie spēki – Saskaņas centrs (SC) un LPP/LC – vakar paziņoja, ka, gatavojoties nākamajām pašvaldību vēlēšanām, izveido bloku.

Tādējādi likumsakarīga bija arī LPP/LC domes frakcijas vadītāja Andra Amerika ievēlēšana par vicemēru, par ko gan šaubu nebija arī pirms bloka izveides. Rīgas domes bloks demonstrē savus muskuļus galvaspilsētā – SC un LPP/LC blokam domē pieder 38 balsis no 60.

Abi bloku veidojošie politiskie spēki vismaz pašlaik plāno kopīgi startēt 2013. gada pašvaldību vēlēšanās, pieļaujot, ka līdzīgu tandēmu varētu izveidot arī citās Latvijas pilsētu pašvaldībās. Jaunizveidotajam politisko partiju apvienību blokam Rīgas domē būs divi līdzpriekšsēdētāji – Rīgas mērs un SC valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un A. Ameriks. N. Ušakovs jau kopš tā laika, kad viņa iepriekšējais vietnieks Ainārs Šlesers (LPP/LC) pavēstīja par vēlmi startēt Saeimas vēlēšanās, ne reizi nav mainījis savu publiski izteikto nostāju, ka neatkarīgi no parlamenta vēlēšanu rezultāta domē tiks saglabāta esošā koalīcija. Arī tad ne, kad deputāts Edgars Jaunups (JL) pirms vēlēšanām mēģināja sašķobīt Ušakova un Šlesera tandēmu, stāstot par pēdējā vēlmi gāzt pilsētas galvu. Tādi izteikumi gan tika saistīti ar opozīcijas vēlmi ieņemt amatus pašvaldībā, ko viņi paši arī nenoliedza. Vakar Rīgas mērs neatkāpās no konsekvencēm, sakot, ka abas frakcijas ir pierādījušas spēju sastrādāties pašvaldības līmenī un darboties visu rīdzinieku labā, nešķirojot viņus pēc tautības.

A. Ameriks turpinās darbu arī domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītāja amatā, un viņš jau sācis strādāt kā Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētājs. Tādējādi opozīcija nav ieguvusi nevienu ietekmīgu amatu pašvaldībā un valdībā pie varas esošās Vienotības partijas Rīgas domē atstātas savā līdzšinējā statusā. Tāpēc vakar domes ārkārtas sēdē Jaunā laika (JL) un Pilsoniskās savienības (PS) deputāti atteicās piedalīties balsojumā par A. Ameriku, kas bija vienīgais kandidāts šim amatam. Tomēr, par spīti visam, ar 38 balsīm par un tumšsarkanu rožu klēpjiem viņš stājās jaunajā amatā. Deputāts Juris Viņķelis (PS) šoreiz runāja īsi un korekti, pamatojot, kāpēc opozīcijas deputāti nepiedalīsies balsošanā – jo pozīcija nerēķinās ar opozīcijas lēmumiem un lēmumu pieņemšana notiek šaurā lokā.

Svarīgākais