Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā Ulmaņa ozolu aleju saglabās, bet retinās

© f64

Ātrās ēdināšanas uzņēmuma Hesburger restorāna būvniecības dēļ atļauts nocirst divus ozolus pie Sērenes ielas un laika gaitā tur paredzēts likvidēt arī citus bojātus kokus.

Tos pirms 75 gadiem stādījis viens no Latvijas valsts prezidentiem Kārlis Ulmanis. Rīgas domes Satiksmes departamentā Neatkarīgo informē, ka lēmums pieņemts jau 2008. gada vasarā un ozolu alejas paredzēts saglabāt, iztīrot apstādījumus vien no sausiem, kalstošiem, bīstamiem kokiem un krūmiem. Abi ozoli tikuši atzīti par kokiem ar stipri bojātiem stumbriem un kalstošiem zariem.

Hesburger lūgumu Vienības gatvē 170 nocirst divus ozolus bija iespējams izpildīt agrāk nekā sākt Vienības gatves paplašināšanas projektu, ko iecerējis Satiksmes departaments. Tajā paredzēts paplašināt Vienības gatvi posmā no Ozolciema ielas līdz Kaplavas ielai, informē departamenta komunikācijas speciāliste Ieva Prauliņa. Pašlaik šajā vietā ir šosejas tipa brauktuve bez lietus ūdens kanalizācijas sistēmas, bez pilnībā izbūvētām ietvēm un bez luksoforiem. Tur veidojas tā dēvētais pudeles kakls, jo katrā braukšanas virzienā ir tikai viena josla, ko izmanto gan piebraukšanai pie ēkām, gan tranzīta satiksmes līdzekļi Jelgavas virzienā; arī sabiedriskais transports apstāšanās laikā daļēji aizšķērso brauktuvi.

Vienības gatves posma paplašināšanas projekts ir iesniegts Satiksmes ministrijā, lai pašvaldībai būtu iespējams pretendēt uz ERAF līdzfinansējumu. Ministrijas izveidotajai komisijai iesniegtie pieteikumi ir jāizvērtē trīs mēnešu laikā (līdz 18. janvārim), bet to varētu paveikt arī agrāk. Pozitīva rezultāta gadījumā Vienības gatve iegūtu divas braukšanas joslas katrā virzienā, pie krustojuma ar Ozolciema ielu izveidojot papildu joslu pagriezienu manevriem, norāda I. Prauliņa. Paredzēts izbūvēt arī vietējās satiksmes joslu, kas atslogotu pamatbrauktuvi. Satiksmi paredzēts regulēt ar vairākiem luksoforiem Vienības gatves un Ozolciema ielas krustojumā, kā arī Bārbeles ielas un Bērzupes ielas krustojumos ar Vienības gatvi.

Projektu īstenojot, izpētīti arī gandrīz visi 200 aleju koki. Slēdzienu par to, kas darāms ar diviem Ulmaņa stādītajiem ozoliem, devis sertificēts Eiropas koku kopējs, bet kopumā ozolu alejas ir paredzēts saglabāt, pie tām izbūvējot labiekārtotas ietves un paplašinot zaļo zonu starp koku alejām. Jau nocirsto koku vietā pilsētā paredzēts iestādīt 17 dižstādu.