Atjaunos atskurbtuvi Rīgā, Gaiziņa ielā

Rīgā plānots no jauna izveidot atskurbtuvi Gaiziņa ielā pie patversmes, par šādu iniciatīvu Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas apkarošanas jautājumu komitejas deputātus informēja Latvijas Sarkanā Krusta vadītājs, Eiropas gada labas gribas vēstnieks Valdis Nagobads.

Pašreiz bijušās Rīgas atskurbtuves vietā, Gaiziņa ielā 7, ir Latvijas Sarkanā Krusta nakts patversme gan vīriešiem, gan sievietēm, kopumā 20 personām, tostarp personām alkohola reibumā, kurām nav noteiktas dzīvesvietas vai kuras ir nonākušas krīzes situācijā.

Domnieki, Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvji, kā arī Rīgas domes Labklājības departaments šādu ieceri vērtē pozitīvi un atbalsta, jo uzskata, ka pilsētā jābūt iestādei, kura sniegs nepieciešamo palīdzību ne tikai bezpajumtniekiem, bet arī pilsētas iedzīvotājiem un dažkārt arī viesiem, kuri, būdami stiprā reibuma stāvoklī, nav spējīgi patstāvīgi pārvietoties, darīt zināmu savu dzīvesvietu vai apmešanās vietu, bet kuriem nav nepieciešama akūta medicīniskā palīdzība.

RPP pārstāvji norādīja, ka policijā nav piemērotu telpu un attiecīgi apmācītu speciālistu, lai varētu veikt personas atskurbināšanu. Slimnīcās šādas personas netiek uzņemtas, izņemot gadījumus, kad iereibušajam ir tādi miesas bojājumi, alkohola intoksikācijas pazīmes vai hipotermija, kas acīmredzami liecina par nopietnu dzīvības apdraudējumu.

Rīgas domes Labklājības departamenta direktores vietnieks Mārtiņš Moors komitejas sēdē norādīja, ka atskurbšanas iestādi nevajadzētu jaukt ar iestādēm, kas sniedz sociālās palīdzības pakalpojumiem, piemēram, patversmēm un dienas centriem personām bez pastāvīgas dzīvesvietas, jo atskurbtuvē ievietojami cilvēki, kas sabiedriskā vietā atrodas alkohola reibumā, lai tos izolētu no sabiedrības. Savukārt dienas centros cilvēkiem iespējams uzzināt par sociālo palīdzību un iespējām atrast nodarbošanos vai pastāvīgu mājvietu.

Pašreiz patversmē Gaiziņa ielā var saņemt naktsmītni, personiskās higiēnas iespējas, kā arī sociālā darba speciālista un ārsta palīga pakalpojumus. Naktspatversmes darba laiks - no plkst.18 līdz plkst.8.

Kā ziņots, no 2009.gada par patversmi Gaiziņa ielā 7, pie Centrāltirgus, vairs nerūpējas Valsts policija.

Svarīgākais