Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sestdien Uzvaras parka apkārtnē konstatēti divi pulcēšanās pārkāpumi

© f64.lv, Emīls Desjatņikovs

Valsts policija sestdien sākusi divus administratīvā pārkāpuma procesus par pulcēšanās un piketu noteikumu pārkāpumiem Uzvaras parka apkārtnē.

Uzvaras parkā, Rīgā 8. maijā notika saskaņots pikets, kurā konstatēti pārkāpumi. Viens process sākts par pulcēšanās noteikumu pārkāpumiem, proti, piketā piedalījās lielāks skaits cilvēku nekā šobrīd atļauts - ne vairāk kā 10 dalībnieki. Savukārt otrs process sākts par sapulču, gājienu un piketu noteikumu pārkāpumiem.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, policija aicina iedzīvotājus svētdien nedoties pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Piekļuve piemineklim ir ierobežota, novēroja aģentūra LETA. Piemineklis iežogots ar dzeltenajām policijas barjerām, kas izvietotas gar Bāriņu ielu un Uzvaras bulvāri, kā arī virzienā no slēpju nomas mājas pāri parkam līdz Bāriņu ielai.

Pie pieminekļa iespējams doties tikai no Bāriņa ielas un Uzvaras bulvāra stūra. Sanākušie cilvēki sastājušies rindā un gaida savu kārtu, lai noliktu ziedus. Policija kontrolē cilvēku plūsmu.

Saeimas deputātes Regīnas Ločmeles (S) meita pie pieminekļa spēlēja ģitāru un dziedāja, taču policija lūdza to pārtraukt, jo sākās cilvēku pulcēšanās.

Policija diviem bērniem aizrādīja par padomju armijas laiviņcepuru nēsāšanu.

Atsevišķi cilvēki pauda neapmierinātību, ka Slokas ielas un Uzvaras bulvāra krustojumā slēgtas sabiedriskā transporta pieturas, tādēļ līdz piemineklim nākas mērot tālāku ceļu.

Jau ziņots, ka Valsts policija sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju un citiem dienestiem šodien strādās pēc speciāla sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plāna, lai nodrošinātu ierobežojumu ievērošanu Pārdaugavā pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa.

Lai gan individuāli nolikt ziedus nav aizliegts, tomēr, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju un tās pasliktināšanās riskus valstī, uzturēties pie pieminekļa nedrīkstēs un uzreiz pēc ziedu nolikšanas būs jādodas prom. Tāpat ir jārēķinās, ka piekļuve piemineklim būs ierobežota.

Policija uzraudzīs iedzīvotāju kustību pie pieminekļa, kā arī, lai novērstu drūzmēšanās riskus, pieminekļa apkārtnes norobežošanai tiks izmantotas barjeras, kuru uzstādīšanas mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole.

Plašākas pulcēšanās gadījumā policija varētu slēgt pieeju tā dēvētajam Uzvaras piemineklim.

Ņemot vērā epidemioloģiskās drošības riskus, svētdien gan Rīgā pieminekļa apkārtnē, gan arī citviet Latvijā būs pietiekami policijas resursi, kas uzraudzīs sabiedriskās kārtības nodrošināšanu, kā arī epidemioloģisko drošības prasību ievērošanu, īpaši pieskatot, lai iedzīvotāji nepulcējas, sola policija.

Ja tomēr tiks konstatēti epidemioloģisko noteikumu vai sabiedriskās kārtības pārkāpumi un iedzīvotāji neņems vērā likumsargu rekomendācijas, tiks sāktas administratīvo pārkāpumu lietvedības un piemēroti sodi, kas fiziskām personām var būt no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām - no 140 līdz 5000 eiro.

Tāpat policija norāda, ka totalitāro režīmu simbolu izmantošana publiskā vietā ir sodāma. Par bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogu, bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas iestāžu izmantoto piederību identificējošo apģērbu, kā arī šā apģērba elementu izmantošanu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 350 eiro.

Uzvaras parka un tā tuvumā esošajās ielās ir ierobežota transportlīdzekļu kustība, tostarp arī apstāšanās un stāvēšana.

Rīgā tradicionāli ik gadu 9.maijā norisinās vairāki pasākumi, kas veltīti Krievijā svinamajai "Uzvaras dienai" un nacisma sagrāvei, kā arī Otrā pasaules kara upuru piemiņai. Pēdējos gados viens no pasākumu rīkotājiem ir bijusi biedrība "9maijs.lv".