Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

9.maijs: Rīgā policijas uzraudzība un ierobežota satiksme, reģionos publiskie pasākumi

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Valsts policija svētdien slēgusi tiešu piekļuvi piemineklim Uzvaras parkā, Pārdaugavā, kur parasti šajā dienā pulcējas Krievijā svinamās "Uzvaras dienas" atzīmētāji.

Iedzīvotāji tiek aicināti atnestos ziedus novietot uz galdiem pirms pieminekļa. Ziedus līdz piemineklim aiznes "Rīgas mežu" darbinieki.

No rīta pie pieminekļa vienlaikus nav vairāk par simts cilvēkiem. Policijas darbinieku ir vairāk.

Sanākušie pauž neapmierinātību par to, ka paši nevar aiznest ziedus līdz piemineklim, taču nekādi konflikti ar policiju pagaidām neveidojas.

Neapmierinātību ar policijas rīcību pauda arī Saeimas deputāte Ļubova Švecova, kura solīja prasīt paskaidrojumus iekšlietu ministram un policijas vadībai par cilvēku nelaišanu līdz pieminekļa pakājei.

Savukārt Saeimas deputātes Regīnas Ločmeles (S) meita pie pieminekļa spēlēja ģitāru un dziedāja, taču policija lūdza to pārtraukt, jo sākās cilvēku pulcēšanās.

Diviem bērniem policija aizrādīja par padomju armijas laiviņcepuru nēsāšanu. Totalitāro režīmu simbolu izmantošana publiskā vietā ir aizliegta.

Piemineklis ir iežogots ar dzeltenajām policijas barjerām, kas izvietotas gar Bāriņu ielu un Uzvaras bulvāri, kā arī virzienā no slēpju nomas mājas pāri parkam līdz Bāriņu ielai.

Piemineklim iespējams tuvoties tikai no Bāriņa ielas un Uzvaras bulvāra stūra. Sanākušie cilvēki rindā gaida savu kārtu, lai noliktu ziedus uz galdiem. Pēc ziedu nolikšanas prom no pieminekļa var doties pa koridoriem pa labi un kreisi no pieminekļa Bāriņu ielas un Uzvaras bulvāra virzienā.

Policija kontrolē cilvēku plūsmu.

Uzvaras parka tuvumā esošajās ielās ir ierobežota transportlīdzekļu kustība, tostarp arī apstāšanās un stāvēšana. Atsevišķi cilvēki pauda neapmierinātību, ka Slokas ielas un Uzvaras bulvāra krustojumā slēgtas sabiedriskā transporta pieturas, tādēļ līdz piemineklim nākas mērot tālāku ceļu.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, policija jau iepriekš aicināja iedzīvotājus svētdien nedoties pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Valsts policija sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju un citiem dienestiem svētdien strādā pēc speciāla sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plāna, lai nodrošinātu ierobežojumu ievērošanu Uzvaras parkā.

Lai gan individuāli nolikt ziedus nav aizliegts, tomēr, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju un tās pasliktināšanās riskus valstī, uzturēties pie pieminekļa nedrīkst un uzreiz pēc ziedu nolikšanas jādodas prom.

Ja tomēr tiks konstatēti epidemioloģisko noteikumu vai sabiedriskās kārtības pārkāpumi un iedzīvotāji neņems vērā likumsargu rekomendācijas, tiks sāktas administratīvo pārkāpumu lietvedības un piemēroti sodi, kas fiziskām personām var būt no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām - no 140 līdz 5000 eiro.

Tāpat policija norāda, ka totalitāro režīmu simbolu izmantošana publiskā vietā ir sodāma. Par bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogu, bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas iestāžu izmantoto piederību identificējošo apģērbu, kā arī šā apģērba elementu izmantošanu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 350 eiro.

Rīgā tradicionāli ik gadu 9.maijā norisinās vairāki pasākumi, kas veltīti Krievijā svinamajai "Uzvaras dienai" un nacisma sagrāvei, kā arī Otrā pasaules kara upuru piemiņai. Pēdējos gados viens no pasākumu rīkotājiem ir bijusi biedrība "9maijs.lv".

Jāņem vērā, ka 9.maijā Uzvaras parka un tā tuvumā esošajās ielās būs ierobežota transportlīdzekļu kustība.

Līdz pusnaktij tiks aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana, izņemot operatīvos un diplomātiskos transportlīdzekļus, trīs Uzvaras parka apkārtnes posmos. Ierobežojumi būs spēkā Bāriņu ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz E.Smiļģa ielai, Uzvaras bulvāra abās pusēs, posmā no Bāriņu ielas līdz Ojāra Vācieša ielai, kā arī Ojāra Vācieša ielas abās pusēs, posmā no Uzvaras bulvāra līdz Hermaņa ielai.

Tāpat no plkst.8 līdz pusnaktij transportlīdzekļu satiksme, izņemot sabiedrisko transportu, operatīvos un diplomātiskos transportlīdzekļus, tiks slēgta Uzvaras bulvārī, posmā no Ojāra Vācieša ielas līdz Bāriņu ielai, Ojāra Vācieša ielā, posmā no Hermaņa ielas līdz Uzvaras bulvārim, kā arī Ojāra Vācieša ielā, posmā no Uzvaras bulvāris līdz Uzvaras bulvārim.

Savukārt no plkst.9 līdz plkst.24 tiks slēgta autobusa un tramvaja pieturvieta "Slokas iela" abos Uzvaras bulvāra virzienos, pieturvietas "Slokas iela" un "Uzvaras bulvāris" Slokas ielā.

Rīgā tradicionāli ik gadu 9.maijā norisinās vairāki pasākumi, kas veltīti Krievijā svinamajai "Uzvaras dienai" un nacisma sagrāvei, kā arī Otrā pasaules kara upuru piemiņai. Pēdējos gados viens no pasākumu rīkotājiem ir bijusi biedrība "9maijs.lv".

Šodien vairākās lielajās pilsētās norisināsies Krievijā atzīmētajai "Uzvaras dienai" veltītie publiskie pasākumi.

Jelgavā pieteikts publisks pasākums ar desmit dalībniekiem, kas norisināsies Stacijas parkā, informēja pašvaldības pārstāve Egita Veinberga. Viņa skaidroja, ka pastiprināta sabiedriskās kārtības uzraudzīšana Jelgavā šodien nav plānota.

Pasākuma pieteicējs ir Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas (LKS) palīgs Andrejs Pagors, kurš gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Jelgavā kā pirmais saraksta numurs kandidēs no Latvijas Krievu savienības.

Pagors ierakstā "Facebook" informē, ka parkā notiks mītiņš un gājiens. No plkst.10 iedzīvotāji aicināti nolikts ziedus pie piemiņas vietas parkā. Mītiņa rīkotājs aicina atnācējus ievērot distanci un neaizkavēties pie piemiņas vietas.

Arī Jūrmalas pašvaldība nav iebildusi gājiena rīkošanai pilsētā, kurā organizatori sola pulcēt vien deviņus cilvēkus. Gājienu 9.maijā, kad Krievijā svin uzvaru Otrajā pasaules karā, pieteikusi politisko partiju apvienība "Jaunā saskaņa". Dome neiebilda gājiena organizēšanai, taču noteikts, ka gājiena dalībniekiem jāpārvietojas atstarojošās vestēs, tiek ievērots likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" un Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" noteiktās prasības.

Politiskie aktīvisti gājienu plāno pa maršrutu no Ventspils šosejas 30a līdz Eduarda Veidenbauma ielai 1, pa Mežmalas ielu uz Meža kapiem līdz Otrā pasaules kara brāļu kapiem. Pasākums paredzēts no plkst.16 līdz 18.30.

Gājienā tiks nodrošināta pašvaldības policijas klātbūtne.

Savukārt Daugavpils pašvaldības pārstāve Līga Korsaka apliecināja, ka domē nav saņemts neviens pieteikums par pasākumu rīkošanu 9.maijā. Komentējot sabiedriskās kārtības nodrošināšanu pilsētā, viņa apgalvoja, ka pašvaldības policija pašlaik strādā pastiprinātā režīmā, īpaši brīvdienās un svētku dienās.

Arī Rēzeknē publiskie pasākumi nav pieteikti un nenotikšot. Vienlaikus visas dienas garumā būs iespēja nolikt ziedus piemiņas vietā. Pašvaldības pārstāvis Kārlis Pozņakovs skaidroja, ka biedrības "PRO Lakca" pārstāvji, kas parasti organizē 9.maija pasākumus pilsētā, uzraudzīšot, lai tiek ievēroti ar Covid-19 saistītie ierobežojumi.