Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā apsekoti 34 hosteļi; 14 telpās konstatēta patvaļīga ekspluatācija [papildināts]

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Kopš traģiskā ugunsgrēka nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā 8, galvaspilsētā ir apsekoti 34 hosteļi, no tiem 14 telpās konstatēta patvaļīga ekspluatācija, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Viņš solīja, ka reidi šāda veida cilvēku izmitināšanas vietās tiks turpināti.

Papildus tika apsekoti vēl 27 objekti, kuru īpašniekiem pēdējā laikā uzlikts par pienākumu pārtraukt telpu ekspluatāciju. Šajos apsekojumos konstatēts, ka lielā daļā gadījumu telpu ekspluatācija ir pārtraukta, tomēr deviņos gadījumos tā tiek turpināta, pastāstīja Rīgas mērs.

"Adresēs, kurās bija šī patvaļīgā ekspluatācija, mēs veiksim atkārtotas pārbaudes jau šonedēļ," apliecināja Staķis.

Viņš atgādināja, ka uzreiz pēc pagājušajā nedēļā notikušā traģiskā ugunsgrēka nelegālajā hostelī Merķeļa ielā tika sasaukta starpinstitucionālā ekspertu darba grupa, kura secināja, ka viens no galvenajiem risinājumiem nelegālo naktsmītņu apkarošanai varētu būt jaunu piespiedu mehānismu ieviešana, lai nodrošinātu lēmumu izpildi par darbības un telpu ekspluatācijas pārtraukšanu.

"Tātad mēs varam uzlikt par pienākumu pārtraukt darbību, mēs varam konstatēt, ka tas netiek darīts, sodīt un tā tālāk, bet nav piespiedu mehānisma, kas to varētu pārtraukt," problēmu skaidroja Staķis.

Viņš piebilda, ka būtu jāuzlabo arī operatīvās informācijas apmaiņa starp dienestiem, lai tie varētu reaģēt ātrāk un efektīvāk.

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) direktore ir Svetlana Mjakuškina TV3 raidījumam "900 sekundes" atzina, ka uzraugošajām iestādēm nav pietiekamu pilnvaru, lai ierobežotu ēku nelegālu ekspluatāciju

Viņa norādīja, ka tostarp traģiskais ugunsgrēks nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā 8, skaidri parādīja, ka ir iespējams identificēt neatbilstības, bet uzraugošajām iestādēm nav pietiekamu pilnvaru, lai varētu ierobežot ēkas nelegālu ekspluatāciju.

"Mēs spējam konstatēt, mēs pieņemam administratīvos aktus, uzdodot par pienākumu īstenot vai veikt noteiktas darbības, bet tālāk nekas nenotiek. Būtu jāveido instruments, kas ļautu ierobežot vai arī traucēt, piemēram, ēkas ekspluatāciju," sacīja Mjakuškina.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir uzdevis iekšlietu un vēl vairākiem ministriem sagatavot risinājumus rīcības sakārtošanai, lai novērstu situācijas, kad institūcijas redz problēmas, taču darbības sagaida no citiem.

Kā premjers sacīja intervijā LTV "Rīta panorāmā", viņaprāt, traģēdija Rīgā, Merķeļa ielā, kur nelegālā hostelī ugunsgrēkā gāja bojā astoņi cilvēki, varēja notikt, jo iestādes, lai arī redzēja problēmas, skatījās viena uz otru un sagaidīja rīcību no citiem, bet pašas nerīkojās.

Rīgas dome tagad aktīvi organizē reidus un slēdz nelegālus hosteļus, bet kāpēc šādi rīkoties nevarēja līdz šim, vaicāja premjers.

Lai šādas situācijas novērstu, viņš uzdevis vairākiem ministriem ar iekšlietu ministru kā atslēgas figūru sagatavot priekšlikumus izskatīšanai valdībā.

Kā ziņots, 28.aprīlī ugunsgrēkā kādā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā astoņi cilvēki un vēl vairāki cieta. Šī traģēdija aktualizēja problēmu ar nelegāliem hosteļiem, jo neviena no atbildīgajām iestādēm nevarēja atbildēt, kam būtu bijis jāslēdz nelegāli strādājošo iestādi.