Ugunsgrēks hostelī: tiks meklēti risinājumi, lai nākotnē nepieļautu līdzīgas traģēdijas

© f64.lv, Kaspars Krafts

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) veidos starpinstitucionālu darba grupu, kas meklēs risinājumus, lai nākotnē nepieļautu līdzīgas traģēdijas kā nelikumīgajā hostelī Merķeļa ielā, kur ugunsgrēkā gāja bijā astoņi cilvēki.

Šodien preses konferencē Staķis informēja, ka Rīgas domes atbildīgās iestādes bija darījušas visu, kas ir to kompetencē, lai cīnītos ar nelikumīgo hosteli un tajā notiekošajiem pārkāpumiem.

Notikušas regulāras apsekošanas, uzlikti liegumi un piespriesti sodi. Pašvaldības rīcībā esošā informācija par nelikumīgajā hostelī notiekošo, nodota Valsts policijas un Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā.

Visbeidzot pēc tam, kad tika saņemta informācija no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), ka minētajā vietā netika ielaisti VUGD darbinieki, lai pārbaudītu, kā tiek ievēroti ugunsdrošības noteikumi, Rīgas pilsētas būvvalde uzdeva dzīvokļa īpašniekam nekavējoties pārtraukt telpu izmantošanu.

Kā skaidroja Staķis, pašvaldība noteikti pārbaudīs vai tās iestādes ir rīkojušās atbilstoši, bet viņš rosināšnot izveidot darba grupu, tajā iekļaujot gan pašvaldības iestādes, gan VUGD, gan Valsts policijas pārstāvju, lai izdiskutētu un saprastu kādas normas iztrūkst, lai nepieļautu šādu nelikumīgu hosteļu veidošanos nākotnē un novērstu šādas traģēdijas.

Kā preses konferencē informēja Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass, pašvaldības policija regulāri saņēma izsaukumus Uz Merķeļa ielu 8, no apkārtējiem iedzīvotājiem, kuri ziņoja par dažādiem pārkāpumiem.

Kopš marta Pašvaldības policija saņēmusi 16 izsaukumus no pārējiem nama iedzīvotājiem, piemērojusi 17 sodus par sabiedriskās kārtības neievērošanu, sāktas piecas administratīvās lietvedības un minētā adrese līdz vakardienai apsekota 19 reizes.

Viņš uzsvēra, ka pašvaldības policijai nav tiesību slēgt šādus nelikumīgus hosteļus.

Kā ziņots, saskaņā ar Staķa pausto informāciju Hostelis Merķeļa ielā, kurā notikušajā ugunsgrēkā gāja bojā astoņi cilvēki, bija nelikumīgs.

Saskaņā ar Zemesgrāmatas informāciju, Merķeļa ielas 8 dzīvoklis 21 kopš 2019.gada pieder 1996.gadā dzimušajam juristam Andrejam Gailim.

Viņam pieder arī uzņēmums "Hotels&Apartments", kam bijis hostelis Marijas ielā 1, kas nodarbojās ar Izmitināšanu viesnīcās, viesu mājās un cita veida īslaicīgas apmešanās vietās.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir viens eiro.

Uzņēmuma apgrozījum 2018.gadā bija 83 900 eiro, bet peļņa - 31 788 eiro.

Kā ziņots, ugunsgrēkā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bijā astoņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais