Austrumu slimnīca plāno izveidot Latvijā pirmo Eiropā akreditēto vēža centru

© f64.lv, Kaspars Krafts

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca šobrīd virzās uz Latvijā pirmā Eiropas līmenī akreditēta vēža centra izveidi, otrdienas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pavēstīja slimnīcas valdes loceklis Haralds Plaudis.

Šī centra akreditēšanas procesā ir jāizpilda 86 kritēriji, un, kā atzīmēja Plaudis, lai tos ieviestu, "vajadzēs ilgstoši sēdēt pie viena galda", tomēr ieguvēji no šāda centra izveides būtu visi iedzīvotāji.

Šobrīd ir izveidota darba grupa, kuru vada Austrumu slimnīcas Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja Sandra Lejniece. Šīs darba grupas mērķis ir soli pa solim ieviest visus attiecīgos kritērijus.

Lejniece sēdē sacīja, ka šobrīd ir apzināts darba apjoms, tomēr tā paveikšanai būs nepieciešams arī valsts atbalsts, jo īpaši tādēļ, ka viens no kritērijiem paredz, ka konkrētas onkoloģijas iekārtas nevar būt vecākas par desmit gadiem.

Tāpat kritērijos uzsvars tiek likts uz pacienta ceļu, un šajā sakarā arī plānots ieviest onkopsiholoģiju, kas šobrīd Latvijā kā atsevišķs virziens vēl nav attīstīts, tomēr darba grupā šobrīd jau ir sāktas sarunas ar klīniskajiem psihologiem.

Reizē šo kritēriju izpildei būšot nepieciešams ieviest un nodrošināt vienotas vadlīnijas starp universitātes slimnīcām un reģionālajām onkoloģisko pacientu ārstniecības iestādēm Liepājā un Daugavpilī. Vienlaikus īpaša uzmanība būs jāvelta faktam, ka Latvijas gadījumā citu Eiropas valstu vidū ir ļoti zemi rādītāji paliatīvo pacientu aprūpē, piebilda Lejniece.

Jau ziņots, ka Austrumu slimnīcas Onkoloģijas centrā aprīlī sākuši darboties ķīmijterapijas zāļu jaucējroboti, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāvji.

Kā atzīmē slimnīca, onkoloģisko preparātu šķaidīšanas bloka izveides galvenais mērķis ir paaugstināt drošību gan pacientiem, gan arī medicīnas personālam, kas ikdienā gatavo šos medikamentus. Šīs tehnoloģijas nodrošina ne tikai precīzu medikamentu sajaukšanas sistēmu, bet arī garantē drošības standartus. Ķīmijterapijā izmantotie medikamenti ir toksiski, tāpēc robotizētas sistēmas nodrošinās aizsardzību arī medicīnas darbiniekiem, kuri šobrīd ikdienā veic šo darbu manuāli.

Latvijā

Valmierā 12.oktobrī jau trešo gadu notiks Simjūda tirgus, kas pulcēs apmēram 350 tirgotājus, aģentūru LETA informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.